Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

WSJ: Зукърбърг е знаел за спорните практики за опазване на данните

Вътрешнофирмени имейли на социалната мрежа може да се превърнат в PR ужас

WSJ: Зукърбърг е знаел за спорните практики за опазване на данните

Снимка: Ройтерс

Facebook Inc. разкри имейли, които изглежда свързват главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг с потенциално проблематичните практики за поверителност в компанията, пише в. Wall Street Journal, като се позовава на хора, запознати с въпроса.

В самата компания разкриването на имейлите в процеса на отговор на продължаващото разследването на федералните власти за неприкосновеността на данните поражда опасения, че те ще бъдат вредни за Facebook - поне от гледна точка на PR отношенията, ако станат публични.

Потенциалното въздействие на вътрешнофирмените имейли е фактор в желанието на технологичния гигант да постигне бързо извънсъдебно уреждане на спора от Федералната търговска комисия, пояснява един от източниците. Facebook работи, спазвайки т. нар. решение за съгласие от 2012 г. с агенцията, свързано с неприкосновеността на личния живот, а имейлите, изпратени по това време, показват, че Зукърбърг и други висши ръководители не са направили приоритет спазването на заповедта на комисията. 

Още по темата

Засега не може да се определи точно какви имейли е поискала агенцията и колко от тях са свързани със Зукърбърг.

Разследването на комисията започна преди повече от година, след като тя съобщи, че личните данни на десетки милиони потребители на Facebook са неправомерно преминали в ръцете на Cambridge Analytica, фирма за данни, която е работила по кампанията на президента Тръмп през 2016 г. Федералната търговска комисия разследва дали този пропуск е нарушил споразумението от 2012 г. с агенцията, с което Facebook се съгласява да защитава по-добре неприкосновеността на потребителите си. След аферата с Cambridge Analytica станаха известни и други грешки в сферата на неприкосновеността на личния живот.

Facebook се стреми да постигне споразумение с комисията и така да загърби скандала в Cambridge Analytica. През април компанията заяви, че очаква да плати до 5 млрд. долара като част от споразумение с агенцията.

„До този момент изцяло сътрудничихме на разследването на Федералната търговска комисия и предоставихме десетки хиляди документи, имейли и файлове. Продължаваме да работим с тях и се надяваме да доведем въпроса до подходящо решение”, заяви говорител на Facebook в изявление. В сряда, след публикуването на материала във в. Wall Street Journal, компанията изпрати допълнително изявление с думите: „Никога Марк или някой друг служител на Facebook съзнателно не е нарушавал задълженията на компанията съгласно споразумението с търговската комисия, нито съществуват имейли, които да показват, че са направили това“.

Не може да се определи дали някои от имейлите, описани от източниците, но не прегледани от Wall Street Journal, разкриват практики, които са в нарушение на споразумението от 2012 г. Всяко доказателство, че Зукърбърг е пряко замесен в потенциално неспазване на предишни споразуменияq може да усложни усилията и на двете страни да разрешат въпроса.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
7
 
1
преди 1 седмица
Wall street journal вие открихте топлата вода бе

Още от Социални мрежи
Facebook се изправя пред Сената на САЩ, за да коментира криптовалутата си