Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Зукърбърг не успя да купи Snapchat преди години, а сега се готви да я унищожи

Instagram разполага с всички инструменти, с които да срази конкурента си, твърдят анализатори

Зукърбърг не успя да купи Snapchat преди години, а сега се готви да я унищожи

Снимка: Архив Ройтерс

Твърди се, че в края на 2013 г. главният изпълнителен директор на Snap Евън Шпигел е отказал оферта за придобиване за 3 млрд. долара, отправена от Марк Зукърбърг. Днес изпълнителният директор на Facebook може би е този, който ще се смее последен, пише CNBC.

Стойността на книжата на Snap спадна под тази от първичното публично предлагане (17 долара) тази седмица, след като една от инвестиционните банки, които помогнаха на компанията да стане публична, понижи оценката за акциите ѝ заради опасения около Instagram.

Понижението, което компанията майка на Snapchat понесе от Morgan Stanley, се случи само един ден, след като конкурентната услуга на Facebook – Instagram, представи т.нар. си „нов забавен филтър за лице“.

Функцията, която позволява на потребителите да персонализират снимките си с изглеждащи реалистично дигитални елементи, беше поредната част от дългия списък с инструменти, които Instagram пусна, за да попречи на нарастващата привлекателност на Snapchat сред по-младите потребители.

Още по темата

След като Шпигел отказва на Зукърбърг, Facebook превърна Instagram – услугата си за споделяне на снимки, която придоби през 2012 г. за 1 млрд. долара – в ключов двигател на своя успех и в убиец на Snapchat. И постигна това чрез обновявания на продукта – от филтри за снимки до дигитални слънчеви очила. Всичко това се харесва на същите млади хора, за които Шпигел изгради Snapchat.

„Потенциалната смърт на Snapchat можеше да бъде известена от Instagram Stories”, коментира Дейвид Пиърпонт, вицепрезидент на Ansira, дигитална рекламна агенция с повече от 100 клиента. Той има предвид функцията, която Instagram пусна миналия август. „Когато видяхме това, си казахме: „Това е краят“, коментира още той.

Не става дума само за това, че Instagram може да копира функциите на Snapchat, посочва експертът, а и за това, че когато я комбинира със собствената си услуга, Facebook може да предложи на рекламодателите достъп до над 2 млрд. потребители, както и подробни данни за техните онлайн „харесвания“ и навици.

Растежът на Instagram

През последната година растежът на Instagram се ускори. Миналия месец броят на хората, които използват Instagram Stories всеки ден, достигна 250 млн., спрямо 200 млн. през април. Това е темп на растеж от 25% за едно тримесечие.

Освен това е доста пред Snapchat, която отчете средно 166 млн. дневни потребители за първото тримесечие на 2017 г. На годишна база темпът на растеж при нея е 36 на сто.

Отвъд Stories цялата услуга на Instagram расте бързо. През април Instagram заяви, че има 700 млн. потребители, от 500 млн. през юни 2016 г. Това означава, че за 10 месеца приложението е привлякло 200 млн. нови потребители.

През по-голямата част от 2014 и 2015 г. Instagram добавяше по близо 100 млн. души на всеки девет месеца.

"Имаше голям тласък от Facebook за привличането на повече потребители в Instagram”, твърди Патрик Мурхед от Moor Insights & Strategy.

Facebook постигна това, като изпращаше съобщения на потребителите им, казвайки им кои от техните приятели вече са в Instagram.

„Това беше правилната стратегия и проработи“, коментира Мурхед.

Сега дори Morgan Stanley, която беше сред инвестиционните банки, помогнали за IPO-то на Snap, признава, че „Instagram вероятно ще се развива по-бързо от очакваното“ спрямо перспективите на Snapchat.

Facebook няма да спре дотук.

Сега част от рекламодателите в Instagram получават безплатни спонсорства за каквито трябва да плащат в Snapchat, посочват от Morgan Stanley.

"За Snap ще бъде трудно да се превърне в нещо повече от нишов играч на пазара на онлайн реклама“, допълва Пиърпонт.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Facebook официално стъпва на криптопазара с валутата си Libra