Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Цв. Алексиев: Целта на IPO-то ни е да се превърнем в глобална IT компания

Успехът на предлагането определено ще промени нагласата към финансирането чрез борсата, заяви пред Investor.bg изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг

 Цв. Алексиев: Целта на IPO-то ни е да се превърнем в глобална IT компания

Изпълнителният директор на Сирма Груп Холдинг АД Цветан Алексиев. Снимка: личен архив

Софтуерната компания Сирма Груп Холдинг АД все още чака Комисията за финансов надзор да одобри проспекта й за планираното първично публично предлаганеМеждувременно Investor.bg попита изпълнителния директор на Сирма Груп Холдинг АД Цветан Алексиев за плановете на компанията, след като излезе на борсата.

Цветан Алексиев започва работа в Сирма като софтуерен инженер през 1993 г. Преминава през различни позиции в компанията – ръководител на екип, мениджър проекти, ръководител на отдел. От 2002 г. е изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг АД.

Алексиев инициира преструктурирането на Сирма в холдингова организация и префокусирането на дейността от чисто сървис ориентирана компания към холдингова структура, която управлява инвестиции в различните бизнеси на групата, инкубира и създава нови бизнеси, привлича инвестиции и придобива нови компании.

Той отговаря за цялостното управление на холдинговата структура и бизнес развитието на най-голямата компания в групата – Сирма Солюшънс АД. Цветан Алексиев притежава магистърска степен по “Компютърни системи” от Техническия университет в София.

- Г-н Алексиев, решението Ви да осъществите първично публично предлагане на БФБ-София може да се окачестви като огромно събитие за пазара, имайки предвид, че през 2014 г. на борсата нямаше нови листвания, а единствената публична софтуерна компания стана такава през далечната 2007 г. Какви са мотивите Ви зад решението да излезете на борсата?

Причината за листването на Сирма Груп на Българската фондова борса е осигуряването на устойчивото бъдеще на компанията. Ние разбираме, че трябва да инвестираме в развитието си както от бизнес, така и от технологична гледна точка. За инвестициите е нужен ресурс, за който смятаме, че е естествено да бъде набран чрез международни и български инвеститори, които вярват в бъдещето на компанията.

- Кога да очакваме листването и по какъв начин ще се осъществи то?

И двете части на въпроса Ви са функция на одобрен проспект. В момента това одобрение следва законовия ред и изчаква мнението на регулаторния орган. Съгласно решението на Общото събрание на акционерите на Сирма Груп Холдинг АД допускане до търговия ще бъде предприето в случай на успешно публично предлагане. Нека дадем необходимото време на Комисията за финансов надзор, като получаването на нейното одобрение би ни дало възможност да определим времевия график за публичното предлагане.

Още по темата

- Каква е акционерната структура на компанията?

Дружеството няма основен мажоритарен акционер, а собствеността е разпределена между основателите и ключови служители.

- При каква цена ще пласирате акциите?

Съгласно решението на Общото събрание на акционерите на Сирма Груп Холдинг АД емисионната цена за една акция е определена в диапазона от 1,20 лв. до 1,65 лв.

- Планирате ли минимален праг за успех на предлагането?

Според решението на Общото събрание на акционерите на Сирма Груп Холдинг АД минималният брой акции, които трябва да бъдат записани и платени, за да се счита емисията за успешна, е 8 милиона нови акции. За постигането на този резултат ние разчитаме на интерес от български и чуждестранни инвеститори към една българска технологична компания с успешен и устойчив международен бизнес и добра дългогодишна репутация.

- За какво ще използвате набраните средства? В прессъобщението относно IPO-то посочихте, че ще увеличите капитала си с 16 млн. лв. от близо 49,84 млн. лв. до 65,84 млн. лв.

Бизнес и технологично развитие. Ние ще инвестираме в доразработка на обещаващи продукти и технологии, но и в разширяване на географското ни пазарно присъствие в целия свят. За нас това IPO е първата стъпка на Сирма от голям регионален доставчик към глобална IT компания – имаме вече нужния опит от 23 години работа с партньори на външни пазари и за нас настъпи моментът да засилим собствените си позиции там.

- Привличате новия капитал с цел разрастване, но в софтуерния бизнес разрастването не се ли прави с идеи и хора, а не с пари?

Технологичната индустрия стана една от най-сложните и бързо развиващите се. Да, без хората и идеите компании в тази индустрия нямат никакъв шанс да се развиват успешно и ние вярваме, че едно от най-важните ни постижения за 23 години история е, че сформирахме невероятен екип от професионалисти и мениджъри.

През годините сме развивали множество проекти, много от които са се превърнали в успешни компании, а от други сме научили своите уроци. Всичко това дава увереност на целия екип на Сирма, че ще се справим с предизвикателствата, които сме си поставили след IPO-то. Ролята на набрания финансов капитал ще бъде да постигнем доста по-бързо целите си и да бъдем по-близо до клиентите си на избраните пазари.

- Какви са финансовите резултати на Сирма Груп Холдинг АД за 2014 г.?

Към настоящия момент консолидираните финансови отчети на Сирма Груп Холдинг АД за 2014 г. не са изцяло завършени и одитирани. Базирано на прогнозните ни резултати и тенденциите в последните няколко години очакванията ни са за реализиран ръст както на приходите, така и на крайния финансов резултат.

- Защо нямахте ръст на приходите от 2009 г. до 2012 г.?

Основната причина за по-ниския ръст в този период е световната икономическа криза. И въпреки че Сирма има успешни бизнес операции в различни световни географски региони, както виждате, кризата продължава все още в един от най-големите икономически региони – Европа.

- Имате много нематериални активи - какво представляват те? Как се определя с колко да амортизирате и с колко да обезцените нематериалните си активи?

При счетоводните си и финансови оценки ние използваме международните стандарти и добри практики в софтуерната и технологична индустрия. Изготвеният проспект за публичното предлагане съдържа значително по количество информация, включително за характера на приходи, разходи, активи и пасиви. Нека изчакаме неговото одобрение от Комисията за финансов надзор за навлизане в конкретика по резултатите на групата.

- Каква е прогнозата на компанията за финансовите резултати през 2015 г. А в средносрочен план?

С оглед на процеса на първично публично предлагане на този етап не бих искал да коментирам прогнози за бъдещи резултати на компанията.

- Има ли как да се разраствате при недостига на квалифицирана работна ръка у нас?

Една от основните причини за първичното публично предлагане е бизнес развитието на компанията и инвестиции, включително и в човешки капитал. Ние имаме международни офиси и въпреки че голямата част от нашите служители са в България, ние имаме възможност да привличаме и международни специалисти.

За нас България остава най-важното звено в развойната дейност и Сирма Груп и нейното ръководство, както всъщност и на много софтуерни компании в България, работят усилено за подобряване на ситуацията на местния пазар на труда в технологичния сектор. Като членове на BASSCOM ние усилено се опитваме да работим с държавата за благоприятно развитие на българската образователна система в тази посока.

- В какво се изразява работата ви с Financial Times?

Британската медия вече използва няколко технологии на Онтотекст за своята платформа за управление на новини и съдържание в реално време. Едната е за семантичен анализ и автоматично индексиране на текст чрез тагове по теми и обекти (например: личности, организации, локации и др.)

Това е технология, която позволява да бъде анализиран контекстът на съответния материал и той да бъде лесно свързан с други подобни съществуващи публикации или материали на същата тема. Другата технология работи в обратната посока, като към даден разглеждан материал или тематична категория в сайтовете на FT.com препоръчва релевантно съдържание, базирано на тема и контекст, а не просто със сходни ключови думи, както и на индивидуалното поведение на всеки посетител. Техническите решения са изпълнени върху семантичната база данни на Онтотекст - GraphDBTM, която е лидер в момента в този сегмент и е внедрена и при проектите с BBC (UK).

Освен за индивидуалните потребители, посещаващи публичните уеб сайтове на Financial Times, тези внедрени технологии на Онтотекст дават голяма добавена стойност и за бизнес клиентите на медията, които в реално време следят новини за различни нуджи – финансови, политически и др., и успяват лесно да свържат голям обем от новини или други тип съдържание.

- Посочете част от успешните си проекти в България.

В България ние работим както за корпоративния, така и за публичния сектор. В корпоративния сегмент най-големите наши проекти са с клиенти от финансовия, банков и застрахователен сектор, като разбира се работим успешно и в множество други индустрии.

За публичния сектор в България в момента ние работим по два проекта - „Разработване на специализиран софтуер за подобряване на взаимодействието между частните трудови посредници“ за Агенция по заетостта и „Реализиране на дейности за целите на развитието на рейтинговата система на висшите училища в България за осигуряване на методическо обновяване, извършване на социологически проучвания, обработка и въвеждане на данни, предоставяне на специфично програмно осигуряване, включително и разработването на нови уеб-функционалности на създадената платформа за избор на висше училище, поддръжка и публикуване на рейтинговата система“ за Министерство на образованието и науката.

Дружествата от холдинга имат натрупана голяма експертиза в насока на електронното управление и управление на процеси, благодарение на множество успешно реализирани проекти за българското и канадското правителства.

- Очаквате ли да повлечете след Вас други компании от бранша, а и като цяло – нови емитенти на БФБ?

Успехът на публичното предлагане на Сирма Груп Холдинг със сигурност би променил нагласата към подобен начин на финансиране не само на компании от бранша, но и на компании от други перспективни сектори.

Освен това донякъде би свидетелствал за завръщащо се доверие от страна на инвеститорите в подобен род проекти. Последването на нашия пример би разширило перспективите пред капиталовия ни пазар и пред икономиката като цяло. В този смисъл се надяваме на успех както на нашето публично предлагане, така и на такъв на други потенциални публични компании.

По статията работиха: автор Свилен Колев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

6
 
17
 
7
преди 5 години
Няма профилна снимка
Най-важното за една софтуерна компания са хората и потенциала на сегашните и бъдещите продукти!

Забравете за оценка на някакви сегашни активи! С такова мислене вероятно нямаше да инвестирате и в IPO-то на Майкрософт!

За мен основните въпроси които всеки трябва да си зададе при това IPO са следните:
1. Достатъчно какдърни ли са хората, които управляват фирмата?
2. Има ли натрупан мениджмънт опит за менежиране на голям растеж?
3. Безупречна ли е репутацията на мениджмънта?
2
 
19
 
6
преди 5 години
Няма профилна снимка
Сценарий: Имаме софтуер, който никой не ползва, е ма е много готин има потенциал. Вземаме кинтата. Наемаме маркетинг отдел, помпаме кинтата там. Те почват да продават като купуват ФБ и Гугъл реклама. Харчат кинтата, програмистите ги гледат и им се чудат, хейтят, зимали кинти колко тях па нищо не прайли, пък те били писали софта, пък калъфи били. Накрая се оказва че софта бил остарял непродаваем бил, почват съкращения в маркетинг отдела, програмистите някои сами напуснали, става спек.

Филма съм го гледал лично. А дано не се случи така, но надали ще стане. Това е много рисков бизнес, много.
0
 
17
 
5
преди 5 години
Аз от IPO-та нещо нямам добри резултати и ще се въздържа... Не, че чакат на мен де:)
4
 
17
 
4
преди 5 години
Няма профилна снимка
Проблемът не е в това, колко струва (или на колко е оценен) този софтуер, а колко ще струва след ИПО-то или след 1г. Аз съм силно скептичен. Т'ва за мен си е чиста проба купуване на черна котка в тъмен чувал. Били от 23г., били т'ва, онова... В крайна сметка ако погледнем какви пари искат да наберат спрямо капитала на фирмата, нещо не се разбирам идеята, освен да се вземат едни безплатни пари, които няма и да се връщат (за разлика от евентуален кредит, който хем се връща, хем има лихви). Работата силно ми мирише на МЕКОМ, само че вместо физически свинарник, говорим за ИТ такъв. Не е препоръка за никого моето мнение.
1
 
15
 
3
преди 5 години
Няма профилна снимка
Нещо не съм оптимист, главно заради неяснотата около оценката на супер-дупер in-house софтуера. В смисъл я струва толкова, я не. Може и да струва, но дали? Въпросът е има ли кой да даде толкова пари за него. Иначе ИПО-то е добро за рисковите играчи, за играещите на сигурно не струва.

Още от Софтуер
Shell Research: Изкуственият интелект ще бъде ключов елемент