Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

ЕК е готова да ескалира разследването срещу Apple

Комисията може да изпрати до концерна изложение на жалбата, в което се посочват предполагаеми нарушения на антитръстовите правила на блока

ЕК е готова да ескалира разследването срещу Apple

Снимка: Bloomberg LP

ЕС е готов за ескалация на случая, заявиха в четвъртък пред Ройтерс източници, запознати с разследването.  През следващите седмици американският технологичен концерн Apple може да се сблъска с антитръстова глоба от страна на блока след жалбата от конкурента Spotify, че компанията от Купертино несправедливо е давала преференции за собствената си услуга за стрийминг на музика, съобщиха в четвъртък двама запознати.

Европейската комисия може да изпрати изложение на жалбата, в което се посочват предполагаеми нарушения на антитръстовите правила на блока, до Apple преди лятото, каза един от хората. Делото е едно от четирите, открити от правоприлагащия орган на ЕС срещу Apple през юни миналата година. Изложението на ЕС обикновено посочва дали дадена компания заслужава да бъде глобена и какво трябва да направят компаниите, за да спрат антиконкурентните практики.

Контролът на плащанията от Apple ú позволява да налага такса до 30% за някои абонаментни цени. Нидерландският орган по конкуренцията също проверява плащанията в смартфоните на концерна. ЕК отказва да коментира темата пред Ройтерс. 

Вместо конкретен нов коментар, от Apple се позоват на публикация от своя блог от март 2019 г., според която неговият App Store помага на Spotify да се възползва от стотици милиони изтегляния на приложения, за да се превърне в най-голямата услуга за стрийминг на музика в Европа.

В жалбата си до ЕК от 2019 г. Spotify заяви, че Apple несправедливо ограничава конкурентите за сметка на собствената си музикална услуга Apple Music и също така протестира срещу 30% такса, наложена на разработчиците на приложения за използване на системата за закупуване в приложението (IAP) на Apple.

В допълнение към случая Spotify ЕК разследва и правилата на  App Stores на Apple за всички конкуриращи се приложения, за електронни книги и аудио книги, както и условията за нейната услуга за мобилни плащания Apple Pay.

Междувременно стана ясно, че британските антитръстови органи са открили проверка на правилата за плащане на приложения на Apple Inc, увеличавайки  множеството глобални процедури, изследващи контрола, който производителят на iPhone притежава над разработчиците на приложения.

Органът за конкуренция и пазари (CMA) заяви, че ще се съсредоточи върху начина, по който Apple принуждава клиентите си да използват собствена му система за разплащане за покупки в приложенията и ще оцени потенциално „доминиращата“ позиция на компанията в предлагането на приложения за iPhone и iPad.

„Оплакванията, че Apple използва пазарната си позиция, за да зададе условия, които са несправедливи или могат да ограничат конкуренцията и избора, като така потенциално могат да доведат до загуба на клиенти при покупка и използване на приложения, налагат внимателен контрол“, казва ръководителят на CMA Андреа Кочели, цитирана от Bloomberg.

Разследването „показва въздействието на Brexit“, казва Деймиън Герадин, адвокат, представляващ някои от предприемачите, подали жалби. „Това дава много свобода на CMA, която сега не се нуждае от разрешение“ от ЕС, посочва той.

Герадин пояснява, че макар разследването на CMA вероятно да се фокусира върху покупки в приложенията, регулаторите могат да разширят обхвата, за да разгледат и въпроси като например защо Apple позволява само един магазин за приложения на своите устройства.

Още по темата

Проверката увеличава и без това нарастващия антитръстов контрол от страна на САЩ и ЕС на правилата на Apple, които изискват от приложенията да използват собствената ѝ система за разплащане в приложенията.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
P&G работи с китайски фирми по начин за заобикаляне на новите правила на Apple