Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Google се отказа от финансовия софтуер на Oracle и преминава към SAP

От години Oracle отказваше да сертифицира софтуера си за бази данни за облака на Google

Google се отказа от финансовия софтуер на Oracle и преминава към SAP

Снимка Alex Kraus/Bloomberg

Alphabet планира да спре да използва финансовия софтуер на Oracle в следващите седмици и вместо това да започне да използва софтуер на SAP, пише CNBC.

Основните финансови системи на Alphabet и Google ще преминат към SAP през май, обяви Google на служителите си в имейл, разгледан от медията. Ходът засяга само софтуера, който Google използва, за да следи финансите, и няма индикация, че компанията прехвърля други системи извън Oracle.

Промяната се случва в момент, в който Google и Oracle се конкурират все повече в сферата на облачните услуги, след подобен ход от страна на лидера в облака Amazon, който за период от няколко години значително намали използването на софтуера на Oracle в полза на своите собствени облачни услуги.

Още по темата

Случващото се не е свързано с отдавнашното дело между Google и Oracle във връзка с използването на Java код от Google в приложния програмен интерфейс за операционната система на Google – Android. По-рано в понделник Върховният съд обяви, че копирането на кода от Google е било справедливо използване.

Oracle се конкурира с Google в продажбата на публични облачни ресурси на компании за хостинг на приложения. Двете компании упорито се борят за третото място в световната класация в облачните изчисления, зад AWS на Amazon и втория в класацията Microsoft.

От години Oracle отказваше да сертифицира софтуера си за бази данни за облака на Google, което означава, че клиентите не бяха сигурни дали могат да хостват бази данни на Oracle в облака на Google без да нарушават лицензионните политики на Oracle.

“Ние не си партнираме с Google, защото се опитваме да се конкурираме с Google”, заяви съоснователят на Oracle Лари Елисън през 2018 г. по време на среща с анализатори.

Липсата на сертификация се превръна в проблем за облачния бизнес на Google, докато той се опитва да спечели за клиенти големи компании, много от които използват въпросния софтуер на Oracle. Ето защо Google започна да се фокусира повече върху внедряването на софтуера за бази данни на SAP в облака си, твърди източник, запознат с облачния бизнес на Google, който е пожелал да остане анонимен. Освен това през 2020 г. Google въведе начин за стартиране на базата данни на Oracle на сървър, който не включва технология за виртуализация.

„Google Cloud позволява на клиентите на Oracle да ползват базите си данни на Google Cloud през нашия Bare Metal Solution. Но това е напълно отделно от нашето решение като корпоративен клиент на финансов софтуер да прехвърлим финансовите си системи от Oracle към SAP”, коментира говорител на Google в имейл. Представител на Oracle е отказал да коментира въпроса.

Лари Елисън, който освен съосновател, е и председател, но и главен технологичен директор на Oracle, редовно говори за това как компаниите решават да използват софтуера и услугите на Oracle. През март той прекара една трета от 45-те минути за представяне на финансовия отчет в разкази за клиентската активност и заяви, че Oracle ще вземе повече от половината клиенти на SAP.

През последното тримесечие, каза Елисън, когато резултатите бяха представени в началото на март, "подписахме договори на обща стойност няколко стотин милиона долара за преместване на големи компании от SAP ERP (софтуер за бизнес планиране и контрол) в Oracle Fusion ERP".

Не е ясно колко пари е плащала Google на Oracle за финансовия софтуер. Акциите на компанията понижиха леко стойността си заради новините, а цената на книжата на SAP приключи вчерашната търговия с 4,8% повишение.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Robinhood и Coinbase оглавиха класацията на App Store в САЩ