IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският разработчик на игри SEGA влиза в България

Чрез британското си дружество Creative Assembly японската компания придобива българското студио Crytek Black Sea за неназована сума

14:00 | 07.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Едно от най-големите и най-стари студия за разработка на игри във Великобритания Creative Assembly стъпва в България чрез инвестицията на японския концерн SEGA в българската гейминг индустрия.

Студиото Creative Assembly, което сега отбелязва 30-ата си годишнина и е собственост на SEGA, придобива базираното в София студио Crytek Black Sea.

Новото име на българското студио е Creative Assembly Sofia, a сделката утвърждава София като център за разработка на видео игри на Балканите и тласка напред развитието на гейминг индустрията в България.

Българският екип на Crytek Black Sea се състои от 60 разработчици. От базираната във Великобритания компания засега не отговориха на допълнителните въпроси на Investor.bg за условията на сделката.  

През последната година броят на служителите на Creative Assembly се е увеличил с 37% и вече надвишава 500 души. Новината за сделката идва непосредствено след откриването на третия офис на студиото във Великобритания в края на 2016 г. Двата придобити офиса добавят 88% към цялата площ, на която творят разработчиците, до общо над 6 500 квадратни метра, които включват специализирани аудио помещения и motion-capture студио с 45 камери.

„През тази година в Creative Assembly отбелязваме 30 години, откакто разработваме игри, с множество заглавия, носещи името ни и с милиони фенове по света, както и със световно известни партньорства“, казва заяви Тим Хийтън, студио директор на Creative Assembly, цитиран в прессъобщение на компанията.

„Студиото ни е доказателство за потенциала на гейминг индустрията във Великобритания за глобален успех. Благодарение на този успех ние допълнително разширяваме базата си за разработка във Великобритания и извън нейните граници. Това ни помага да намерим най-добрите таланти от целия свят, с които да постигнем ангажимента си за създаване на висококачествени игри с автентични гейминг преживявания. Постоянният ни растеж ни позволява да бъдем по-динамични при бъдещите си проекти, да търсим нови възможности и да достигнем до по-широка аудитория с нашите игри", коментира компанията.

Според Юрген Пост, президент и главен оперативен директор на SEGA Europe Ltd., придобиването на Crytek Black Sea допълнително подобрява възможностите за развитие на SEGA Europe и укрепва способността ѝ да създава разнообразно и привлекателно съдържание. По думите му Creative Assembly Sofia ще разработва проекти изцяло за Creative Assembly и ще бъде безценен актив предвид множеството все още необявени заглавия, които са в процес на разработка.

„Това придобиване представлява още една стъпка в правилната посока за развитието на нашия международен бизнес, подчертавайки ангажимента ни да добавяме стойност към нашите съществуващи студия и постоянната ни подкрепа за гейм индустрията във Великобритания“, казва още Пост.

Пазарът на игри във Великобритания процъфтява, генерирайки 2,96 млрд. паунда през 2016 г. Това се равнява на 1,3 пъти размера на пазара за видео съдържание (2,25 млрд. паунда) и 2,6 пъти размера на пазара на музика (1,6 млрд. паунда). Игрите, разработвани във Великобритания, са сред най-популярните в света, като през 2017 г. поредицата на Creative Assembly Total War™ постига рекордния брой от средно 1,2 млн. уникални потребители на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още