Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Ръст на курса от 1700% за 5 седмици? Не, не става въпрос за биткойн, а за Gamestop

Безумната акция, или когато малките инвеститори заблуждават и се присмиват на хедж фондовете

Ръст на курса от 1700% за 5 седмици? Не, не става въпрос за биткойн, а за Gamestop

Снимка: Bloomberg LP

Най-новите финансови данни за американския търговец на видеоигри Gamestop едва ли бяха способни да изпратят инвеститорите в еуфория. С оглед на ограниченията за коронавируса се наблюдава силен ръст на онлайн продажбите. Като цяло обаче в началото на януари Gamestop публикува 3% спад на продажбите за коледното си тримесечие в сравнение със същия период на миналата година до почти 1,8 милиарда долара, също поради мерките за блокиране, които ограничават търговията на дребно на редица места. Компанията, която е със седалище в американския щат Тексас, управлява около 5000 магазина по целия свят в допълнение към онлайн търговията.

Още по темата

Развитието на цената на акциите на Gamestop вероятно  изглежда още по-странно за незапознатите. Акцията прекара по-голямата част от 2020 г. на ниво от доста под десет долара. През есента на миналата година курсът започна да се движи - и буквално експлодира от началото на 2021 година. Докато една акция на Gamestop струваше по-малко от 20 долара в началото на годината, то сега цената ѝ е почти 360 долара след поредния взрив с около 150 процента в сряда. Увеличение от 1700% в рамките на четири седмици - такива измерения са познати в най-добрия случай от пазара за криптовалути като биткойна.

Gamestop се превърна в играчка за спекулантите. От една страна, има различни хедж фондове, които определят акцията като обект за къси продажби, защото вярват, че цената ще падне. A от друга страна, има голям брой малки инвеститори. Те обменят информация в социалните медии, като американската платформа Reddit, и по този начин се наговарят да повишат цената на книжата - и да направят хедж фондовете за смях.

Илон Мъск също се намеси

Цената на акциите на Gamestop получи допълнителен тласък, когато главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск се включи в суматохата. 49-годишният Мъск публикува в услугата за кратки съобщения Twitter линк към дискусия в Reddit за Gamestop. След това стойността на компанията премина границата от 10 млрд. долара. След неотдавнашното увеличение на курса с около 150 процента в сряда, компанията вече струва около 25 млрд. долара на борсата.

Малките инвеститори вече постигнаха успех с кампанията си. Хедж фондовете Melvin Capital и Citron са имали сериозни проблеми с непрекъснатото поскъпване на цената на Gamestop. Инвестиционните компании Citadel и Point72 трябваше да помогнат на Melvin Capital в началото на седмицата с 2,75 млрд. долара, за да предотвратят колапса на конкурента, пише Wall Street Journal. Според вестника Melvin, между другото, залага с акции на Gamestop.

Борсовите посредници подозират, че Citron е изгорил пръстите си по подобен начин. Миналата седмица продавачът на късо изрази съмнения относно бизнес модела на търговеца на видеоигри, който изпадна в затруднения поради пандемията, и прогнозира бърз спад на цената на акциите до 20 долара.

Проблемът на хедж фондовете, които залагат на спад на цените: Ако те не се реализират, инвестиционните компании трябва да покрият позициите си в даден момент и да купят акции за тази цел, тъй като са под натиска на времето на почти всяка възможна цена на акциите. Това може да доведе до така нареченото Short-Squeeze, при което цената на акцията може да се издигне право нагоре за кратко. Сценарий, който Gamestop може вече да реализира в момента. Екстремен пример бяха обикновените акции на Volkswagen през есента на 2008 г. в хода на поглъщането на Porsche. Тогава хедж фондовете, които бяха заложили на падащи цени, бяха изненадани. Едва останаха акции за закупуване и цената за кратко надхвърли 1000 евро.

Gamestop е само един пример - Varta и Evotec също са със силна волатилност

„Многобройни инвеститори залагаха на спада на цената на акциите, когато тя стана гореща тема в социалните медии“, казва пред Manager Magazin Яске Вуястик, главен пазарен анализатор на TrendSpider, доставчик на софтуер за анализ за инвеститори. Последващото увеличение на цената ги хвана неподготвени. След това би трябвало да се освободят от тези залози, за да сведат до минимум загубите си - „Short Squeeze“, както се нарича ситуацията на жаргон.

Търговецът на видеоигрите е само един пример за тази тенденция – на противопоставянето между хедж фондовете и малките инвеститори, които се организират чрез социалните медии. Последният пример е Gamestop, казва анализаторът Йохен Станцл от онлайн брокера CMC Markets. В по-малък мащаб методът стои зад неотдавнашното нарастване на цените на производителя на батерии Varta, казват борсови участници. Настоящият бичи пазар на финландския доставчик на мрежово оборудване Nokia също се дължи на подобни заговори в интернет форуми.

Още по темата

В Германия акциите на биотехнологичната компания Evotec също бяха силно раздвижени: след почти двуцифрено процентно покачване на цените в началото на търговията, междувременно те се покачиха с още 30 процента. Смята се, че това се дължи и на продавачи на късо, които трябваше да се запасят с акции след неотдавнашните ценови повишения, за да ограничат загубите при залагане на падащите цени. Hugo Boss добави 12% в този контекст. Книжата на Lufthansa са добавиха почти 7%.

Малките инвеститори срещу професионалистите на фондовия пазар

„Смешно е, че инвеститорите на дребно се подиграват на Wall Street и на опитни институционални инвеститори“, казва Роб Паоне, основател на компанията за подбор на персонала Proof of Talent, която е специализирана в набиране на специалисти за бранша на криптовалутите и индустрията на блокчейна. 

Арт Хоган, главен инвестиционен стратег в мениджъра на активи National Securities, има подобно мнение. „Знае се, че това няма да свърши добре. Но докато се случва, хората седят и гледат очаровани“.

В същото време в интернет циркулираха така наречените „мемета“, в които малки инвеститори се подиграват със загубите на институционалните инвеститори с фотомонтажи.  
 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
7
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Еми кой ги бие през пръстите да играят късо ?! Buy and Hold . Това е :)
Ако искаш да играеш рисково има цяла плеяда с крипто валути...
0
 
6
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз си взех за 15$ за смеха - for the Lolz
0
 
6
 
6
onezero до: evlogi
преди 1 месец
Няма профилна снимка
четох за случая - тия от Reddit масово са дали между 2 и 200 долара, колко да реват за тия 200 долара? Пък и който е умен отдавна ги е направил на няколко хиляди. Виж ония големите играчи реват - кой за милиард, кой за два...
1
 
3
 
5
преди 1 месец
Проблемът обаче е,че Reddit тълпата,за да надуе цената на въпросната акция, я купува в несвяст.И когато тя неминуемо се срине до обичайното си ниво от 15-20$, много хора ще реват с глас.
0
 
7
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Малките хорица са избачкали големите акули в собствената им игра :)

Още от Софтуер
ЕК е готова да ескалира разследването срещу Apple