IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижите за косата се превръщат в индустрия за милиарди в Африка

Все повече жени в африканските страни избират да удължат косата си или да носят перуки

15:48 | 10.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фризьорът Естер Огбле стои под чадър на пазар в столицата на Нигерия и слага синтетични влакна в косите на жените. Наблизо са три негови клиентки, една от които с хиджаб. Те чакат реда си, за да могат в рамките на няколко часа да се сдобият с желаната от тях прическа. Услугата струва 40 долара – доста сериозна цифра за страна, в която мнозина живеят с по-малко от два долара на ден, пише Ройтерс.

Въпреки че все още се намира до голяма степен в сивата икономика, африканският бизнес, свързан с грижите за косата, се е превърнал в индустрия за милиарди долари, която се простира чак до Китай и Индия.

Фризьорите като Огбле отдавна могат да бъдат забелязани на пазарите и стоянките на такситата в цяла Африка. А бизнесът им отразява както повишаването на доходите, така и увеличаването на търсенето на разкрасителни процедури от страна на жените на континента.

"Трябва да сплета косата си, за да изглеждам красива“, посочва 25-годишната Блесинг Джеймс.

Euromonitor International прогнозира, че през миналата година в Южна Африка, Нигерия и Камерун са продадени шампоани и балсами за коса на стойност 1,1 млрд. долара. Очакванията са, че за периода 2013-2018 г. продажбите в Нигерия и Камерун ще се увеличат с пет на сто, докато в Южна Африка, където пазарът е по-зрял, ще има лек спад.

Тези данни не включват продажбите в повече от 40 други субсахарски страни или на огромния пазар на удължаване на косата и перуките, изработени от всякакви материали – от истинска коса, през синтетични влакна до косми от як. Някои оценки сочат, че годишно индустрията с перуки възлиза на около 6 млрд. долара.

Неформална икономика

Бизнесът с грижи за косата е важен източник на работни места за жените, които съставляват голяма част от неформалната икономика на най-бедния континент.

Но бизнесът започва да забавя темпа си, твърди 37-годишната Джозефин Агуа. Причината за това е, че жените избягват да ходят на публични места заради опасенията си от атаки от страна на ислямската групировка Боко Харам.

Столицата е била обект на атаки три пъти от април досега. Една от тях е бомбеният взрив в пълен с хора търговски район през юни, когато бяха уби повече от 20 души.

"Тези, които не искат да идват, ни викат у дома“, посочва фризьорът.

Нигерийците не са единствените, които искат да изглеждат по-добре.

"Отегчавам се, ако съм с една прическа твърде дълго“, твърди Були Дломо, 20-годишна южноафриканка с дълга коса, сплетена на червени и руси плитки. Тя планира да подкъси косата си и да я боядиса.

Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още