IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижите за косата се превръщат в индустрия за милиарди в Африка

Все повече жени в африканските страни избират да удължат косата си или да носят перуки

15:48 | 10.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Дързък стил

Докато жените в Южна Африка често променят прическата си, тези в Западна Африка го правят още по-често, коментира Бертран де Лелу, управляващ директор на L'Oreal South Africa.

“Африканските жени вероятно са най-дръзките, когато става въпрос за прически“, твърди той. По думите му въпреки че преди десетилетие удължаването на косата и носенето на перуки е било нещо нечувано, в момента те са изключително модерни в цяла Субсахарска Африка.

Въпреки че пазарът остава фрагментиран, салоните се опитват да повишат приходите си като привличат клиенти от различни етнически групи. Това означава, че местата, които някога са обслужвали белите, сега ще се нуждаят от стилисти, които могат да работят и с косите на африканците.

От своя страна L'Oreal се опитва да изгради линията си продукти „Dark and Lovely” като залага повече на изследвания, свързани с африканската коса и кожа. Освен това компанията има собствени фабрики в Южна Африка и Кения, където произвежда почти половината от продуктите, които разпространява на континента.

Коса от Индия през Китай

Англо-холандската група Unilever пък има салон в Йоханесбург, където промотира своята линия продукти за африканска коса „Motions”.

В момента има повече от 100 бранда, развиващи дейност, свързана с грижите за косата, в Южна Африка. Пазарът възлиза на 600 млн. долара, почти четири пъти повече от 2005 г.

По-голяма част от косата се продава евтино. Тя е синтетична и идва от Азия. Скъпата естествена коса е по-ценна, защото издържа по-дълго, задържа влагата и може да бъде боядисвана.

Индийската компания Godrej Consumer Products, която придоби южноафриканската Kinky през 2008 г., е сред тези, които продават синтетична и истинска коса, както и удължители, плитки и перуки.

Фирмата Buhle Braids, подобно на своите конкуренти, купува голяма част от естествената коса от Индия. Косата се изпраща след това в Китай, където се обработва, и по-късно отива в Африка. Косата от якове, към която някои хора са алергични, вече се използва по-малко.

На фона на всичко това едно е сигурно – търсенето на продукти за коса в Африка, особено на тези, направени от човешка коса, расте.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още