IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия е получила неофициална покана за членство в ОПЕК

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, заяви че Саудитска Арабия е поканила страната му да се присъедини към ОПЕК

13:45 | 31.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, заяви че Саудитска Арабия е поканила неофициално страната му да се присъедини към ОПЕК. Според Болсонаро това е знак за нарастващото значение на латиноамериканската държава като производител на петрол и предизвикателствата, които тя поставя пред влиянието на ОПЕК върху световните суровинни пазари, предава Bloomberg.

Информацията беше обявена по време на конференция за бъдещи инвестиционни инициативи, проведена в Рияд, в сряда. Болсонаро заяви, че е получил поканата, след като тази седмица той проведе срещи с висши длъжностни лица от Саудитска Арабия, включително престолонаследника Мохамед Бин Салман.

По време на дискусия в един от панелите на конференцията, президентът каза, че очаква с нетърпение осъществяването на членството, но добави, че ще трябва да се консултира с Министерството на енергетиката на Бразилия, преди да приеме поканата за присъединяване.

При евентуално присъединяване, Бразилия може да стане третият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол след Саудитска Арабия и Ирак. Процъфтяващото производство в Бразилия усложнява усилията на ОПЕК за повишаване на цените на петрола в условията на увеличаващо се предлагане от страна на САЩ, неуспехът на Русия да намали производството си и същевременно отслабващото глобалното търсене.

Болсонаро заяви, че запасите от петрол в Бразилия са по-големи от тези на няколко от членовете на ОПЕК и добави, че Бразилия и Картела могат да формират „страхотно партньорство“, помагайки си взаимно за стабилизиране на глобалните цени на изкопаемите горива.

Данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ) показват, че Бразилия е произвеждала 2,71 милиона барела на ден през 2018 г. Агенцията прогнозира средното производство на страната да достигне 2,9 милиона през тази година и 3,22 милиона през 2020 г. Последният доклад на МАЕ сочи, че бразилското производство през август се е покачило с 220 000 барела на ден до рекордните 3,1 милиона барела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още