IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на пшеницата достигна нов връх заради спрелия износ от Украйна и Русия

Магазините в Европа може да останат без слънчогледово олио още идния месец, предупреждават наблюдатели

19:00 | 04.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg</em></p>

Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Цените на зърното достигнаха нови рекордни върхове заради засилващите се притеснения за недостиг на предлагането, след като войната в Украйна спря износа на зърно от страната и Русия, пише Financial Times.

Двете страни съставляват около 30% от търгуваното зърно в света и все още имат да изпълняват доставки от миналогодишната си реколта. „Краят на ръста не се вижда, защото 30% от световния износ на зърно беше отрязан от световния пазар“, коментира Карстен Фритш, анализатор в Commerzbank.

Цената на търгуваната пшеница в Чикаго, която е международен бенчмарк, нарасна с над 50%, откакто Русия нахлу в Украйна. Цените достигнаха 13,40 долара за бушел в петък, а европейската хлебна пшеница достигна в Париж рекордните 405 евро за тон.

Експерти в областта на храните и земеделските стоки са притеснени за сигурността на хранителните стоки в бедните страни, както и от високата инфлация при храните в световен мащаб. През януари инфлацията при хранителните стоки в света достигна 7,8%, най-високото ниво от седем години насам, показаха данни на МВФ.

Големите ръстове на цените вече ограничават възможностите на внасящите зърно страни да купуват пшеница. Турция, която е водещ купувач на руска пшеница, беше принудена да намали обемите си за международен търг до 285 хил. тона тази седмица спрямо целта за 370 хил. тона.

Търсенето се променя и към алтернативни видове зърно, което води до значително поскъпване на царевицата през последните няколко дни, съобщи Commerzbank. Търгуваната в Чикаго царевица поскъпна с почти 10% след началото на руското нашествие.

Войната на Русия в Украйна разтърси световните пазари на зърно и енергия, което ще тласне нагоре цените на храните в бедните страни вносителки на хранителни стоки, които ще отчетат най-сериозните последици, коментира Кайтлин Уелш от американския Център за стратегически и международни изследвания.

„Войната на Русия срещу Украйна има потенциал да задълбочи продоволствената несигурност в света“, допълва тя.

Износът на зърно е спрян заради недостига на транспорт след затварянето на пристанища, а плащането на Русия става все по-сложно заради западните санкции. Водещи търговци със земеделски стоки, включително Archer Daniels Midland и Bunge, които купуват и продават зърно в цял свят, спряха операциите си в Украйна.

Анализатори и трейдъри са притеснени за пролетните насаждения тази година, включително пшеница, царевица и ечемик. Зимната пшеница, засадена през есента в Европа, може да не бъде прибрана през лятото.

За фермерите в други части на света очакванията за спиране на износа на изкуствени торове от Беларус и Русия също ще окажат влияние върху цените и производството, отбелязват анализатори.

Европейските хранителни магазини може да останат и без олио още идния месец, тъй като войната в Украйна спира търговията от ключовия доставчик, пише Bloomberg.

Нашествието на Русия затваря пристанища в Украйна и блокира износа на стоки като слънчогледово олио. Страната съставлява половината от доставките на растително олио, а рафинирането в заводите също е спряно, тъй като според компанията Kernel Holding стотици нейни работници са се включили в армията.

Може да се окаже невъзможно тези обеми да бъдат заменени в краткосрочен план, съобщава профсъюзът Fediol. ЕС обикновено купува около 200 хил. тона от Украйна, покриващи около 35% до 45% от нуждите му, а местните наличности ще стигнат само за четири до шест седмици.

„След този период е вероятно липсата на налично сурово слънчогледово олио и ограничените алтернативи да доведат до недостиг. Това ще бъде усетено на ниво потребители“, отбелязва организацията, базирана в Брюксел.

Предупреждението показва колко бързо войната засяга световната търговия, особено земеделските стоки и заплашва да повиши цените за потребителите. Цената на соята и палмовото масло достигнаха рекорден връх тази седмица. Пшеница Пшеница

След Русия Украйна е следващият най-голям доставчик на слънчогледово олио. Търговията със страната също е задушена, тъй като европейските държави налагат обхватни ограничения и санкции в отговор на нашествието, а плавателните съдове са изправени пред опасности при преминаването през Черно море.

В по-дългосрочен план войната също така заплашва реколтата от слънчоглед в Украйна в бъдеще, тъй като фермерите може дори да не успеят да засеят семената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
санкции , а ... ?! и в крайна сметка кой е санкционираният ....?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още