IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола достигнаха петмесечен връх*

Златото също поскъпва благодарение на отслабването на долара, преминавайки отново ключовата граница от 1300 долара за тройунция

09:45 | 08.04.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават до най-високото си ниво от ноември 2018 г. в понеделник, подкрепени от намаляването на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), американските санкции срещу Иран и Венецуела и силните данни за пазара на труда в САЩ, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,41% до 63,34 долара за барел за контракти с доставка през май. Повишението при сорта Брент е също с 0,41% до 70,63 долара за барел за доставка през юни. И двата най-търгувани вида петрол достигнаха най-високите си стойности от ноември миналата година.

„Цените на Брент нараснаха с над 30% от началото на годината, тъй като ОПЕК+ ограничава предлагането от четири месеца насам, а оптимизмът по отношение на търговските преговори между САЩ и Китай помогна да се повиши перспективата за търсенето“, коментират от американската инвестиционна банка J.P.Morgan.

За да подкрепи цените, ОПЕК, заедно с някои производители извън картела, включително Русия, се ангажира да свие доставките с 1,2 млн. барела на ден от началото на годината.

Според енергийната компания FGE благодарение на тези ограничения от пазара изчезват излишните запаси, като в същото време Брент може да достигне до 75 долара за барел или дори повече.

Силните данни за пазара на труда в САЩ също се отразяват на положителния тренд на петролните пазари в началото на седмицата. Цените са подкрепени от опасността за нарушаване на доставките от Либия заради военните действия около Триполи.

Въпреки всичко обаче има и фактори, които могат да доведат до понижение в цените по-късно през годината.

Например, Русия не е много склонна да продължава да ограничава производството си и може да увеличи производството си, ако споразумението не бъде удължено и след 1 юли. Това е заявил руският министър на енергетиката Александър Новак.

Производството на петрол в Русия достигна рекордните 11,16 млн. барела през миналата година. Американското производство също е рекордно – 12,2 млн. барела към края на март. Износът на суров петрол от САЩ е нараснал, като за първи път през тази година достигна 3 млн. барела на ден.

Все още над пазара тежат обаче опасенията за растежа на световната икономика, особено ако Китай и САЩ не успеят да решат търговския си спор.

„Световното търсене е отслабнало, а съществуващите мита върху китайски стоки представляват допълнителен проблем“, заяви в понеделник рейтинговата агенция Moody’s. Според агенцията обаче мерките, взети от Китай за стимулиране на растежа, вероятно ще успеят да подкрепят икономиката през 2019 г.

Междувременно на стоковите пазари златото поскъпва с 0,40% до 1300,80 долара за тройунция благодарение на отслабването на долара. Така ценният метал отбелязва едноседмичен връх. Останалите метали също се търгуват на зелена територия.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,11% до 97,27 пункта. Доларът поевтинява с 0,27% спрямо йената до 111,43 йени. Австралийският долар отстъпва с 0,17% спрямо американския до 0,7093 долара.

*Информацията е актуална към 8:28 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още