Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

ЕК прогнозира цена на петрола от над 80 долара за барел през 2020 г.

Според шоковия сценарий обаче могат да се видят цени и от около 90 долара за барел

ЕК прогнозира цена на петрола от над 80 долара за барел през 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия прогнозира цената на петрола сорт Брент да прехвърли 80 долара за барел през 2020 година и след това отново да спадне близо до прага от 70 долара през същата година, се казва в публикуваните днес икономически прогнози на ЕК, цитирани от ТАСС и БТА.

Още по темата
"Базовият сценарий предвижда повишаване на цените на Брента през 2019 година над прага от 80 долара (за барел). През 2019 година в резултат на появата на пазара на допълнителни обеми континентален петрол в САЩ ще настъпи плавна корекция на цените обратно до 70 долара", гласи документът.

Според съдържащия се в прогнозата график, на който се основава прогнозата за базовия сценарий за развитие на световната икономика, се предвижда възможността от увеличение на световните цени на петрола през 2019 година до 85 долара за барел. В същото време шоковият сценарий предполага още по-бърз растеж на цените, които ще достигнат 90 долара, а през 2020 година увеличението на предлагането на суровината ще доведе не до корекция на цените, а само до намаляване на темповете им на растеж до прага от 100 долара.

Сред факторите, влияещи на цените на петрола, ЕК посочва общото засилване на търсенето на пазара, нестабилната геополитическа обстановка, включително излизането на САЩ от иранското ядрено споразумение, както и спад на износа на петрол от традиционни производители на черно злато като Либия и Венецуела.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на петрола се насочват към най-големия си седмичен спад за годината*