Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Енергийният преход заплашва богатството на Близкия изток за 2 трлн. долара

Липсата на достатъчно ефективни реформи може да свие значително приходите

Енергийният преход заплашва богатството на Близкия изток за 2 трлн. долара

Снимка: Ройтерс

Глобалният стремеж за смекчаване въздействието на изменението на климата и засилването на производството на възобновяема енергия заплашва огромното богатство, което производителите на петрол от Персийския залив са натрупали от суровината през последните десетилетия, пише Цветана Параскова за Oilprice.

За по-малко от 15 години шестте страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив - Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ), успяха да натрупат общо 2 трлн. долара, които сега са заплашени от засилващата се международна ангажираност в борбата с изменението на климата.

Ако въпросните страни не ускорят значително фискалните реформи и не увеличат своите приходи извън петрола, те няма да бъдат готови да посрещнат бъдещето след наближаващия пик в търсенето на петрол.

Това предупреждение идва от Международния валутен фонд (МВФ), който посочва в доклад, че страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив спешно се нуждаят от по-задълбочени реформи в своите икономики. Те трябва и да преосмислят начина, по който използват приходите от петролния бизнес, за да могат да запазят своето финансово положение през следващите две десетилетия.

Още по темата

Заплахата за петролното богатство в Близкия изток

При сегашните темпове на фискални реформи шестте производителки на петрол от региона ще започнат да губят от сегашното си богатство на стойност 2 трлн. долара към 2034 г., каза МВФ.

Фундаменталната промяна на петролните пазари, с повишено внимание към политиките за климата и потенциалните данъци върху въглеродните емисии, представлява огромно предизвикателство пред страните от Близкия изток, които колективно стоят зад над една пета от глобалните доставки на петрол. 

Някои държави от региона вече започнаха да прилагат реформи, включително намаляване на субсидиите за гориво и вода.

Въпреки това настоящите реформи в Съвета за сътрудничество в Персийския залив няма да са достатъчни, казва МВФ. Икономическата диверсификация, с която трябва да се загърби петрола, няма да бъде достатъчна за спиране на ерозията на богатството на държавите от региона, Страните от обединението се нуждаят от значително увеличение на своите непетролни приходи, предупреждават от Фонда.

Дори по-високите приходи извън петрола може се окажат недостатъчни - правителствата вероятно ще бъдат принудени да увеличат публичните разходи.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

4
 
3
 
7
michaelis23 до: Mavi Goz
преди 7 месеца
а виде ли кат се изсипа виелицата февруари и беше -10° со снег до колене дали имаше тука поне една фалшива новина за глобално затопляне и зеления им преход ?? Ше пуснат такава простотия и ше ги псуват от тука до вдругиден ... аз им казах пеесе пъти ако са толкоз ербапи да си спрат гадното парно на въглища ей са у студа не да ми лаят юли от морето колко са позеленели, да видим кой преписвач ше оцелее докат цъфнат дръвчетата .....
5
 
10
 
6
Mavi Goz до: michaelis23
преди 7 месеца
Хаха... Имам едно девойче в офиса - пътува с градския транспорт и се вози на некви китайски електробуси - само на батерия. Откак фанаха студовете по Софето, секи ден ми идва посинела - вика, че у автобуса куче не можеш да вържеш от студ - то ток за кое по-напред - да вози ли, да топли ли... :lol: Та си викам - дали па нема некой ден от мноо енергиен преход и глобално затопляне да се озъбиме от студ... ;) :lol:
6
 
7
 
5
преди 7 месеца
какъв преход какви 6 леа ги гони тия, ако си мислят, че зима нема има и че колите ше спрат или 1 млрд. ше са с батерии или всичко на вентилатор и слънчак мноо са се заблудили .... :)) Никкъв "преход" нема има щот и у нас имаше ама ни eбaхa века с него и са ше се пробват нешо такова но просто нема им се получи .... шот никой нема иска да мръзне или да хои пеш вместо да ползва самолет ....
1
 
4
 
4
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Страните от Залива да увеличават стадата с камили иначе имат два пътя към плодородните земи ! Единият към плодородните полета на Анатолия където братовчедите ще ги чакат с отворени обятия а другия? Там ще ги чакат наследниците на Кортес! Така че бъдещето на оазис аристокрацията е ясно ще бъдат там където им е мястото , слуги на ВИСОКАТА ПОРТА или слуги на ИСПАНСКАТА КОРОНА!
2
 
4
 
3
преди 7 месеца
ДА ПРОДАВАТ ПЯСЪК ЗА АКВАРИУМИ - дкато изстине планетата, при следващия ледников период, ще са пак много търсени!

Още от Суровини
Сигналът за спазване на съкращенията в ОПЕК+ дава тласък на петролните цени*