IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран може да спечели от санкциите на Запада заради повишените цени на петрола

2012 г. се очертава като рекордна по отношение на средната цена на "течното злато", смята ръководителят на Vitol Иън Тейлър

10:33 | 22.02.12 г. 2
Иран може да спечели от санкциите на Запада заради повишените цени на петрола

Иран не понася сериозни загуби от санкциите, въведени от западните държави, като се вземе предвид повишаването на цената на петрола, заяви Иън Тейлър, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Тейлър е главен изпълнителен директор и президент на швейцарско-холандската компания за търговия с петролни продукти Vitol - втората по големина в света след Glencore.

Според него преминаването на цената на петрола над нивото от 120 долара за барел „компенсира дори в по-голяма степен“ загубите на Иран от намаляването на износа на суровината вследствие на наложеното ембарго.

„Сега иранците искат цената да стане колкото се може по-висока, тъй като имат по-слаби продажби. По мои изчисления те вероятно са много близо до това да печелят от цената“, смята Тейлър.

По-рано днес британският вестник Financial Times публикува прогнозата му, че цената на „черното злато“ може да отскочи до рекордни нива през настоящата година заради увеличаването на напрежението в Близкия Изток.

Според основния сценарий на Тейлър до края на 2012 г. цената на петрола ще остане „на ниво, близко до настоящото“, но даже в този случай годината ще бъде рекордна по отношение на средната цена на суровината.

През миналата година средният показател за сорта „Брент“ бе 109 долара за барел, преодолявайки рекорда от 98,4 долара за барел от 2008 г.

При въздушен удар на Израел по Иран цената на петрола ще скочи до рекордните 150 долара за барел, прогнозира Тейлър.

„В деня, в който това се случи, иранците ще хвърлят няколко мини в Ормузкия пролив и за най-малко няколко часа, а може и за повече, цената на петрола ще достигне подобно ниво“, посочва той.

Ормузкият пролив, който свързва Персийския и Оманския залив, е важна транспортна артерия, през която се осъществяват около 40% от световните доставки на петрол по море.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Доста си прав, но Иранците си рискуват доста, не е желателно да си играеш с коварните Американци, те са готови на всичко и са без никакви задръжки за да си постигнат целите в Ирак им беше лесно, но Американците много добре знаят, че с Иран нещата са много много по-сериозни, те и затова си се подготвят отдавна, но не бих се учудил да си намерят майстора с Иран. Лошото е че целия свят ще плаща за тази война с цените на петрола, от тази по-висока цена Американците ще си субсидират войната и това е най-лошото в случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още