IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран търси купувачи на петрол в Индия и Китай

Саудитска Арабия е намалила производството и износа на нефт през декември

11:11 | 20.02.12 г.
Иран търси купувачи на петрол в Индия и Китай

Иран предлага за продажба допълнителни 500 хил. барела петрол на ден, което е приблизително 23% от износа на страната за миналата година, на китайски и индийски рафинерии, съобщи Тhe Financial Times, като се позова на анонимни източници.

При сделка доставките могат да започнат от началото на април, но Техеран не е предложил отстъпка от цената на петрола, допълват източниците на изданието.

Ако страната не намери купувачи до средата на март, или ще трябва да съхранява непродадените количества в танкери, или да намали производството.

В неделя Иран е намалил количествата петрол за продажба на Великобритания и Франция в отговор на наложените от Европейския съюз санкции, съобщава още изданието.

Междувременно стана ясно, че през декември Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, е съкратила и производството, и износа на суровината, съобщи CNBC.

Производството е свито с 237 хил. барела дневно, а износът – с 440 хил. барела до 7,364 млн. барела на ден, показват данни на Международния енергиен форум.

Иран все още не е подал данните за производството и износа на петрол през декември, за да се види какви са реалните последствия от наложените санкции.

Ирак, който може частично да запълни недостига от Иран, не е обявил промени в производството и доставките на петрол. Властите в страната работят по амбициозен план, с който целят производството на нефт да достигне 12 млн. барела дневно до 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още