IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на яснота около търговските преговори повлича надолу петролните цени*

Влошените перспективи относно развитието на глобалната икономика и търсенето на енергия внесоха допълнителен отрицателен импулс на петролните пазари

10:15 | 13.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола спаднаха в сряда, тъй като надеждите относно сключването на търговска сделка между САЩ и Китай в обозримото бъдеще намаляха, влошавайки перспективите за развитието на глобалната икономика и търсенето на енергия, съобщава CNBC.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че двете страни са близо до финализиране на търговска сделка, но не успя да предостави информация за датата или място за подписването на дългоочакваното споразумение, като по този начин разочарова инвеститорите.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 31 цента или 0,50%, до 61,75 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI поевтиняват с 25 цента до 56,55 долара за барел.

Прогнозата на Международната агенция за енергията (МАЕ) за по-бавен ръст на глобалното търсене на петрол след 2025 г. също се отрази негативно на пазара.

В свой доклад, озаглавен „Перспективите пред енергията в световен мащаб до 2040 г.“ МАЕ посочва, че очаква търсенето на петрол в световен мащаб да нарасне средно с 1 милион барела на ден до 2025 г., но да се забави до 100 000 барела на ден в рамките на година след средата на следващото десетилетие заради подобряването на ефективността на горивата и влизането в употреба на все повече електрически превозни средства.

Дори ръстът на производството на САЩ да се забави след резкия темп на нарастване от последните години, продукцията на страната все още ще представлява 85% от увеличението на световната добив на петрол до 2030 г., посочва още агенцията.

Делът в световното производство на петрол на членовете на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и Русия ще се понижи до 47% през по-голямата част от следващото десетилетие, нещо, което не е било наблюдавано от 80-те години на миналия век.

Анкетирани от Ройтерс анализатори очакват, че петролните запаси на САЩ са се повишили с около 1,6 милиона барела през седмицата до 8 ноември.

Анализаторите на ANZ заявиха, че перспективите за износ на суров петрол от САЩ са се помрачили, след като митата за доставките бяха повишени през миналия месец, което е довело до запазването на нивата на запасите, не само над тези от миналата година, но и над средната им стойност от последите пет години.

Американският институт за петрол (AИП) трябва да публикува своите данни за нивото на запасите през последната седмица в 23:30 ч. българско време в сряда, докато седмичният доклад на американската Администрация за енергийна информация (АЕИ) предстои да излезе в 18:00 ч. българско време в четвъртък (14 ноември).

В същото време стана ясно, че по петролопроводът Keystone, който транспортира суров петрол от Канада към Съединените щати, са започнали ремонтни дейности заради сериозен разлив.

Сега търговците насочват своя фокус към срещата на ОПЕК+ през следващия месец във Виена, на която се очаква да бъде решено дали групата ще продължи с плана за ограничаване на производството в опит да поддържа цените на петрола високи.

От своя страна, цената на златото бележи ръст от 0,63% до ниво от 1462,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още