Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

МАЕ остава предпазлива в прогнозите си за търсенето на петрол

От агенцията се опасяват, че нови вълни на коронавируса ще ограничат възстановяването на икономическата активност и мобилността

МАЕ остава предпазлива в прогнозите си за търсенето на петрол

Снимка: Bloomberg LP

Кампаниите по ваксиниране срещу коронавируса дават  надежда за справяне с кризата и повишаване на търсенето на петрол, пише Международната агенция за енергетика (МАЕ). Новите случаи в някои страни, които са големи потребители  на суровината, обаче подсказват, че възстановяването ще бъде крехко, допълва агенцията ,цитирана от Ройтерс.

Заради големия  брой заразени в Европа, Бразилия и САЩ от МАЕ остават предпазливи и предупреждават за появата на следващата вълна на коронавируса.

Още по темата

Все по-видима става и разликата между страните, които имат достъп до ваксина, и тези, които нямат - новите вълни забавят възстановяването на икономическата активност и мобилността, което ще се отрази и върху търсенето на петрол, смятат експертите.

Прогнозата на МАЕ е, че търсенето на петрол ще се повиши до 96,7 млн. барела на ден, което представлява ръст в рамките на 5,7 млн. барела дневно през 2020 година. Търсенето и предлагането на петрол ще се балансира отново през втората половина на 2021 година, става ясно още от публикацията на сайта на МАЕ.

Като цяло доставките на петрол през март се увеличават с 1,7% до 92,9 млн. барела на ден, благодарение на включването на САЩ след края на студената вълна, ограничила добива на горива през февруари.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Хакнатата информация от Colonial е трябвало да отиде към Русия