Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

МАЕ: Петролните пазари се затягат, а търсенето в световен мащаб може да се влоши

Заплахите за световната икономика, от Европа до развиващите се пазари, могат да окажат влияние върху потреблението на гориво

МАЕ: Петролните пазари се затягат, а търсенето в световен мащаб може да се влоши

Снимка: Архив Ройтерс

Световните петролните пазари се затягат, тъй като предлагането от страна на ОПЕК се свива, заявиха от Международната агенция по енергетика (МАЕ), съобщава Bloomberg. От агенцията предупреждават, че могат да намалят прогнозите за търсенето поради различни заплахи за икономиката.

Запасите от суров петрол ще намалеят до края на годината заради продължаващото ограничаване на производството от страна на Саудитска Арабия и нейните партньори. В същото време износът от Венецуела и Иран е притиснат от икономическа и политическа криза. От МАЕ обаче обръщат внимание, че заплахите за световната икономика, от Европа до развиващите се пазари, могат да окажат влияние върху потреблението на гориво.

Още по темата

„Пазарът на петрол показва признаци на затягане с наближаването на второто тримесечие на годината, но виждаме смесени сигнали по отношение на перспективите за търсенето“, каза базираната в Париж агенция.

Цените на суровия петрол са се повишили с над 30% на борсата в Лондон през тази година и се търгуват на ниво от над 71 долара за барел след наганите ограничения в производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол. И все пак ръстът на цените е ограничен от опасения за глобалния икономически растеж, тъй като според Международния валутен фонд тази година ще бъде най-слабата от финансовата криза преди десетилетие.

Световните доставки на петрол намаляха през миналия месец на фона на рязък спад в производството на ОПЕК, тъй като саудитците ограничиха продукцията си с повече, отколкото се бяха ангажирали. В същото време ситуацията във Венецуела се влошава. Ръстът на предлагането извън ОПЕК също се забави, тъй като Канада намали производството си в Северно море.

В резултат на усилията на картела запасите от петрол в развитие страни са под петгодишната си средна стойност, като през февруари се понижиха за първи път от четири месеца. Въпреки това притесненията на МАЕ са свързани именно с търсенето.

От агенцията обаче за момента запазват прогнозите си за растежа на глобалното потребление на петрол за 2019 г., очаквайки увеличение с 1,4% или 1,4 млн. барела на ден.

„Потреблението в развитите страни спадна през четвъртото тримесечие за първи път от 2014 г. насам. Освен това продължават да съществуват опасения за търговския спор между САЩ и Китай, възстановяването на търсенето в Близкия изток остава „скромно“, а слабостта в европейските страни може да се влоши още, ако излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз е без споразумение“, коментират от МАЕ.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
МАЕ: Не очакваме „голямо покачване“ на петролните цени