IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Металът, който е три пъти по-скъп от златото

Редкият благороден метал иридий се търгува за над 6000 долара за тройунция и засенчва тазгодишния ценови ръст на биткойна

22:48 | 26.03.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Има един метал, който засенчва всички стоки, дори и биткойна, по отношение на ценовия ръст от началото на годината. Но предизвикателството тук за инвеститорите е да успеят да го купят.

Иридият, един от най-редките благородни метали в света, добиван като страничен продукт при обработването на платината и паладия, е поскъпнал със 131% от началото на януари, надминавайки ръста от 85% в стойността на биткойна, пише Bloomberg. 

Ралито при този метал е стимулирано от прекъсванията на доставките през последната година и нарастващото търсене на иридий, който се използва при производството на екрани при електрониката, съобщават от Heraeus Group.

Въпреки че пазарът на иридий е значително по-малък от този на други по-популярни и често срещани благородни метали, производствените проблеми оказват голям влияние върху цените. Залозите  за иридий също са рискови, тъй като търсенето при него е доминирано от индустриалните потребители.

Иридият не се търгува на борсата или чрез борсово търгувани фондове, а купувачите на дребно са ограничени до шепа дилъри и малко на брой големи инвеститори, които се занимават с подобна търговия.

Иридий Иридий

„Времето за доставка е твърде дълго, за да се увеличи предлагането“, коментира Джей Тейтъм, портфолио мениджър във Valent Asset Management. "Единственото краткосрочно решение е по-високи цени, които да накарат хората да продадат това, което притежават", добавя той.

Според данните на Johnson Matthey Plc. иридият, който се използва и в автомобилните свещи, поскъпва до 6000 долара за тройунция. Това го прави над три пъти по-скъп от златото.

Част от привлекателността на иридия идва от ограничените инвестиции в производството на платина, която до голяма степен се използва при автомобилните катализатори за ограничаване на емисиите, докато инвеститорите оценяват потенциалното увеличение на търсенето на платина при новите водородни технологии, които се конкурират с електромобилите.

Перспективите за стеснено предлагане също помогнаха на цените на други метали от групата на платината да нараснат. Стойността на паладия е с около 9% под най-високото си ниво, докато цената на родия нарасна до историческите 29 800 долара за тройунция по-рано тази седмица. Рутеният поскъпна до почти 13-годишен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
Ivel
преди 3 години
Copy/Paste Error!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Иридият не се търгува на борсата или чрез борсово търгувани фондове, а купувачите на дребно са ограничени до шепа дилъри и малко на брой големи инвеститори, които се занимават с подобна търговия.----------------Металът не се търгува на борса или чрез борсово търгувани фондове, купувачите на дребно са ограничени до блокове от шепа дилъри, а малкото големи инвеститори, които се занимават с него, работят директно с производителите.НАМЕРЕТЕ РАЗЛИКИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
Имхотеп
преди 3 години
Знаех си че алчен руски *** веднага ще се изкенза тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 9
дядя Вова
преди 3 години
Редкият благороден метал иридий се търгува за над 6000 долара за тройунция и засенчва тазгодишния ценови ръст на биткойнаНе може нищо да засенчи биткойна!Той блести и с лъчите си пронизва всички кухарки,които започват да звънят и славят Сияйният Град на Хълма Капитолия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още