IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван спад на резервите в САЩ даде тласък на цената на петрола*

Поскъпването обаче бе ограничено от смесени сигнали за търсенето в Китай

09:57 | 14.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Цената на петрола нараства в четвъртък на фона на изненадващ спад на американските запаси. Подкрепа оказаха и коментари от ОПЕК за по-нисък от очакваното ръст на шистовото производство в САЩ през 2020 г.

Поскъпването обаче бе ограничено от смесени сигнали за търсенето в Китай – най-големият вносител на суровината в света, съобщава Ройтерс.

Цената на международния бенчмарк Брент поскъпва с близо 0,6% до 62,73 долара за барел. От своя страна американският лек суров петрол West Texas Intermediate прибавя 0,67% към стойността си до 57,50 долара за барел.

Генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Мохамед баркиндо заяви в сряда, че по всяка вероятност ще се наблюдава намаляване на обема от запаси през 2020 г., най-вече от страна на американския шистов добив. По думите му някои американски компании в шистовия сектор отбелязват ръст на производството от само 300-400 хиляди барела на ден.

И макар изказването на Баркиндо да подкрепя цените, то няма сигурен начин, по който ОПЕК да прогнозира добива на страна извън картела, посочва Хауи Лий, икономист към сингапурската банка OCBC.

Коментарите на Баркиндо са в контраст с прогнозите на американската служба за енергийна информация, според които производството на петрол в САЩ е напът да достигне нов рекорд тази и следващата година.

В същото време в сряда Американският петролен институт съобщи за изненадващ спад в резервите с 541 000 барела през седмицата до 8 ноември на фона на очаквания на анализатори за ръст от 1,6 млн. барела. Официалните данни на енергийната информационна служба се очакват по-късно в четвъртък.

ОПЕК и страните съюзнички на картела ще се срещнат на 5-6 декември, за да обсъдят политиката си за производство, след като от януари тази година в сила е намаляване на добива на държавите с общо 1,2 млн. барела дневно. Споразумението, чиято цел е да подкрепи цените, ще е в сила до март 2020 г.

В сряда Баркиндо заяви, че все още е твърде рано да се каже дали политиката за свиване на добива ще е необходимо да се запази и по-нататък през идната година.

Към 9:45 ч. златото увеличава цената си с 0,28% до 1467,35 долара за тройунция.

*Инфорацята е актуална към 9:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
Бе как така НЕОЧАКВАН спад? Тия спадове са все неочаквани, внезапни и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още