IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ и ОПЕК+ постигнаха компромис за производствените съкращения

Това може да отключи увеличение на добива от следващия месец

16:38 | 14.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Обединените арабски емирства (ОАЕ) постигнаха предварително споразумение за решаване на спора си с групата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници (ОПЕК+). В рамките му страната от Персийския залив ще получи по-голяма квота за производство, съобщава делегат на разговорите пред Bloomberg.

Предложението трябва тепърва да бъде одобрено от всички членове на картела, преди да влезе в сила, като нова дата за следваща среща се очаква да бъде назначена скоро след това, посочи анонимният запознат.

Цената на петрола се покачва леко след новината, минути преди 16 ч. българско време. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 0,2% до 76,61 долара за барел, а тези върху американския лек суров петрол – с 0,1% до 75,31 долара за барел.

Миналата седмица ОПЕК и нейните съюзници не можаха да постигнат споразумение за увеличаване а производството на петрол заради несъгласие в последната минута от страна на ОАЕ. Ако компромисът бъде потвърден на нова среща, може потенциално да отвори пътя към увеличаване на добива.

Според източника на Bloomberg ОАЕ ще зададе нова долна граница от 3,65 млн. барела на ден за производствените си съкращения. Това е увеличение спрямо досегашните 3,17 млн. барела – ниво, което според страната е несправедливо ниско.

Очаква се емирствата да подкрепят и предложение на Саудитска Арабия за увеличаване на продължителността на споразумението за съкращения на добива на ОПЕК+ до декември 2022 г., посочва още делегатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още