Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Очакванията за ново увеличение на добива понижиха цените на петрола*

По-слабото от очакваното представяне на промишлената активност в Китай през април също натежа върху цените на „черното злато“

Очакванията за ново увеличение на добива понижиха цените на петрола*

Снимка: Ройтерс

Цените на петрола отново тръгнаха надолу, потиснати от очакванията, че нарастващото производство в САЩ и ОПЕК ще компенсира по-голямата част от недостига след американските санкции срещу Иран. Въпреки това според анализаторите пазарът остава свит.

По-слабото от очакваното представяне на промишлената активност в Китай през април също натежа върху цените на „черното злато“, съобщава Ройтерс.

Още по темата

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,38% до 71,27 долара за барел.

От своя страна американският сорт West Texas Intermediate (WTI) отписва 0,19% от стойността си до 63,39 долара за барел.

Петролът поскъпна с около 40% в периода между януари и април, стимулиран от свиването на добива сред членките на Организацията на страните износителки и техните съюзници, както и заради американските санкции срещу Иран и Венецуела.

Натиск за понижение върху цените обаче оказаха призивите на американския президент Доналд Тръмп към ОПЕК и нейния де факто лидер Саудитска Арабия за увеличаване на добива.

Според Стивън Инес, ръководител на звеното за търговия към SPI Asset Management, организацията ще иска да избегне „на всяка цена“ повишаването на цените до нива, които да нарушат търсенето.

От Bank of America Merrill Lynch прогнозират, че производството на ирански петрол ще се свие до 1,9 млн. барела дневно през втората половина на 2019 г. от 3,6 млн. барела на ден през третото тримесечие на 2018 г.

Въпреки това от банката очакват „почти балансиран пазар“ през тази година, тъй като производството на ОПЕК и САЩ ще нарасне.

Френската банка BNP Paribas прогнозира ръст на пазара до третото тримесечие на 2019 г., като след това цените ще станат чувствителни на резкия ръст в американския износ заради увеличаването на капацитетите на тръбопроводите и терминалите.

Американският износ на суров петрол превиши 3 млн. барела дневно за първи път в началото на 2019 г. на фона на ръст в производството от 2 млн. барела дневно през изминалата година, с което добивът достигна до 12 млн. барела дневно.

Банката прогнозира средна цена за WTI от 63 долара за барел през тази година – увеличение с 2 долара спрямо предходната си прогноза. При Брента средната цена е 71 долара за барел – ръст от 3 долара.

За 2020 г. прогнозата е съответно за 64 и 68 долара за барел.

*Информацията е актуална към 8:45 ч.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
ОПЕК се прицелва към ценови диапазон от 60 до 70 долара за барел