IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК договори ново свиване на добива, но подкрепата на Русия остава под въпрос

Ако Москва не се включи, не е сигурно дали постигнатото решение за намаление на производството с 1,5 млн. барела дневно ще се изпълни

15:18 | 05.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от ОПЕК договориха ново съкращаване на добива си на петрол с 1,5 млн. барела дневно през второто тримесечие в опит да компенсират удара по търсенето от епидемията от коронавирус. Въпреки това все още не е ясно дали ключовият партньор на картела Русия ще подкрепи мерките.

Министрите от Организацията на страните износителки са постигнали споразумение по време на преговорите си във Виена във вторник, посочиха пред Bloomberg делегати.

Ако обаче мярката не бъде подкрепена от Москва, то до сделка няма да се стигне, заяви пред репортери иранският петролен министър Биджан Намдар Занданех.

По време на заседанието обаче не е присъствал руският министър на енергетиката Александър Новак. В сряда той напусна австрийската столица, без да даде подкрепата си за намаляване на производството – мярка, защитавана от Саудитска Арабия.

Една трета от понижението ще дойде от Русия и другите страни партньорки извън ОПЕК, посочи още Занганех.

Цената на международния бенчмарк Брент минути след 15 ч. българско време поскъпва с 0,33% до 51,13 долара за барел. Американският лек суров петрол пък се търгува с повишение в цената от 0,58% до 47,05 долара за барел.

Съюзниците на ОПЕК се очаква да пристигнат във Виена в петък, когато трябва да бъде обсъдено споразумението. Ако обаче Москва продължи да не подкрепя мярката, то не е ясно дали съкращенията ще могат реално да бъдат приложени.

На фона на понижението на петролните цени с над 20% от началото на годината преговорите във Виена се следят отблизо. Бъдещето на зависими от суровината икономики - от Африка до Азия, както и това на корпоративни гиганти като Exxon Mobil, може да зависи от решението на политическо равнище от тази седмица.

Повечето експерти сега предполагат, че търсенето на петрол ще нарасне съвсем леко или дори ще стагнира през 2020 г. За да поддържа предлагането и предлагането в баланс и за да стабилизира цените, ОПЕК е принудена да ограничи производството си и да премахне излишния нефт от пазара.

„Смятаме, че ОПЕК+ наистина трябва да съкрати (производството на – бел. ред.) около 1 млн. до 1,5 млн. барела дневно, само за да стабилизира цените“, посочва Алисън Кътрайт, директор на Rapidan Energy Advisers. Според нея рано или късно Русия ще се съобрази, но за тази цел Саудитска Арабия трябва да поеме по-голяма част от понижението.

Разпределението на съкращенията между Русия и Саудитска Арабия винаги е било неравномерно, като втората страна поема основната част от тежестта, въпреки че първата е по-голямата производителка. Разликата обаче нараства с всяка нова сделка за съкращаване на добива. През миналата година кралството изпълни средно 65% от намаляването на доставките на групата спрямо само 11% за Русия, показват данни на Bloomberg.

Москва спечели като цяло много от партньорството си с ОПЕК. Страната е най-големият финансов печеливш от съкращенията, най-вече заради това, че поема по-малък дял от този на Саудитска Арабия. Алиансът също така подкрепи и присъствието на президента Владимир Путин на международната сцена, както и политиките му в Близкия изток.

ОПЕК+ вече прилага дълбоки съкращения, за да компенсира шистовото производство в САЩ. Последното споразумение за понижение на добива бе от декември, когато страните се споразумяха за свиване са 2,1 млн. барела дневно. Миналият месец картелът записа най-ниското си ниво на производство от 2009 г. насам, когато групата трябваше да приложи най-стриктните в историята си мерки за свиване на добива заради финансовата криза.

На този фон производството на „черно злато“ в САЩ е отбелязало ръст миналата седмица, достигайки нови рекордни стойности. Износът на американски петрол също достига абсолютен връх от близо 1 млн. барела дневно на база на четириседмична осреднена стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
абе ***, *** ... що Русия участва в картели? Това не е ли анти-пазарно и анти-православно?А ти като радетел на капитализма и виден инвеститор защо подкрепяш такива анти-пазарни стратегии !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
А наглите говедари докога ще се скатават? Май е добре Русия и Арапия да залеят света със слуз - за да изпофалират американските шистаджии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още