Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролната война с Русия може до докара до фалит Саудитска Арабия

Задълбочаващият се бюджетен дефицит на Рияд и отчуждаването на Кралството от САЩ могат да създадат необратими щети за саудитците

Петролната война с Русия може до докара до фалит Саудитска Арабия

Принц Мохамед бин Салман. Снимка: Ройтерс

Някои хора може би мислят, че решението на Саудитска Арабия от миналата седмица да увеличи максимално производството на петрол, за да срине цените и да фалира американските производители на шистово гориво, е нещо като първоаприлска шега от началото на март. Очевидно обаче, това не е така. Колективната амнезия изглежда е засегнала и саудитските власти, както и други членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), относно това какви катастрофални последици имаше последният опит на Саудитска Арабия да унищожи петролната промишленост в САЩ в периода 2014-2016 г. Сега резултатът от ценовата война с Русия може да се окаже много по-страшен за Рияд и картела, пише Саймън Уоткинс за Oilprice.

Последният път, когато саудитците опитаха тази стратегия през 2014 г., имаше много по-голям шанс за успех, отколкото сега. Тогава бе широко разпространено мнението, че американските шистови производители не могат да произвеждат петрол на устойчива основа при цена на добив, по-ниска от около 70 долара за барел за сорта Брент. Рияд също разполагаше с рекордно големи резерви на чуждестранни активи от 737 млрд. долара през август 2014 г., което даде реална възможност на саудитците за маневриране по отношение на поддържането на обвързаността на валутата им към долара и покриването на огромните бюджетни дефицити, които биха възникнали от спада на цената на петрола чрез свръхпроизводство. Освен това в този момент Русия беше само един заинтересован наблюдател в кулоарите на картела. 

Още по темата

Саудитска Арабия беше толкова уверена в своя план, че през октомври 2014 г. по време на срещите в Ню Йорк между саудитските служители и други висши фигури от световната петролна индустрия, тя разкри, че е готова да толерира цени на Брент „между 80-90 долара за барел за период от една до две години“. Това се оказа 180-градусов обрат от предишното разбиране от страна на други членове на ОПЕК, че Саудитска Арабия е техен водач, като прави всичко възможно да запази високите цени на петрола, за да повиши просперитета на картела. Независимо от това, на срещата в Ню Йорк, Саудитска Арабия даде да се разбере, че има две ясни цели в осъществяването на стратегията си за свръхпроизводство. Първата от тях беше да унищожи (или поне да забави напредъка на) развиващата се американска шистова промишленост, а втората беше да окаже натиск върху други членове на ОПЕК да допринесат за дисциплинирането на снабдяването. Това значително се различаваше от приемливия ценови диапазон, посочен по-рано от саудитския министър на петрола Али ал Найми като „100 долара, 110 долара, 95 долара“ за барел.

В рамките на само няколко месеца от предприемането на тази стратегия за унищожаване на шистовата индустрия в САЩ на саудитците обаче им стана ясно, че те са направили ужасна грешка в подценяването на способността на американския шистов сектор да се реорганизира. Оказа се, че много от най-големите оператори на сондажни проекти успяха да получат прилични печалби във времето на цени на Брент между 35-37 долара за барел.

Технологиите позволиха на тези компании по-ефективно оползотворяване на сондажите във връзка със съкратеното време за пробиване.

Най-важното е, че неумолимият възход на американския шистов сектор позволи на САЩ да намалят енергийната си зависимост от Саудитска Арабия и да разширят още повече обхвата на своя геополитически надзор, като се превърнаха в най-големия петролен производител в света.

В периода 2014-2016 г. държавите членки на ОПЕК загубиха приходи от петрол в размер на 450 млрд. долара заради по-ниските цени на „черното злато“, по данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Те все още се опитват да запълнят дупките във валутните си резерви и бюджети, натрупани за тези две години, тъй като цените на петрола се сринаха от над 100 долара за барел на Брент до под 30 долара за барел.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (63)

   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7    
0
 
0
 
63
преди 2 месеца
Илиев, ще докара до фалит тъпата ти кратунаНовото споразумение OPEC + за намаляване на добива на петрол може да се сравни с Брестския мир, който беше унизителен за Русия. Заяви тази събота (11 април), вицепрезидента и съсобственик на най-голямата частна петролна компания "Лукойл" в Русия Леонид Федун .
„Бих дал пример с Брестския мир, когато болшевиките през 1918 г. бяха принудени да сключат с Германия сделка, която беше унизителна и трудна“, каза Федун, коментирайки сделката.
https://lenta.ru/news/2020/04/11/brestski_mir/
1
 
3
 
62
Dr. Vatnikov до: markov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
В Естония и Украйна преобладавали руснаците??!
Ти никога не си ходил никога там, нали?
Такава Tъпотия и лъжа е това, типична за русофилен лакей!

Дори Беларус вече не иска да чува за руснаците, той лъжи и глупости пише!
Отиди в Балтика да видиш какво "желание" имат за приятелство с рубашките.
2
 
5
 
61
markov до: cherney
преди 3 месеца
В писанието си имаш бая неточности .....първо доста от Руснаците останали в републики нямат нормалните права. Нито в Украйна , нито в Естония където по голяма част от местните руснаците дори нямат паспорти защото се опитват да ги прекарат под унизителна процедура да ходели на изпит по естонски дори да са родени в и живели цял живот в Естония. В интерес на истината Естонските власти започнаха да дават частично заден ход след 2014 от събитията с възстанието на част от Руснаците в Украйна. Второ всички бивши СССР републики били искали да са далеко от Русия. половината от тях се интегрират тясно в Евразииския съюз, останалата половина рано или късно ще узреят за същото .....
2
 
7
 
60
markov до: cherney
преди 3 месеца
А искали в учреждения в Украйна да им се говори на майчин език. Голямо нарушения нале......Проблема е че в източните области, Руския е майчин и за чиновниците и за гражданите ...та е абсурдно някои да ги гони всичките вкупом да не говорели на родния си език. Абсурда е още по - голям защото т.н. Украйнкски език го говори съвсем малка част от населението. Украйна има дълга история с президенти които ходиха на уроци по Украински език...
6
 
4
 
59
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Вижда му се краят на джуджето-гей. И кумирът му Сталин: и той е бил гей.

Още от Суровини
Притискат ОПЕК да смекчи ограниченията в добива до 7,7 млн. барела на ден