IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва с най-бърз темп от 10 години – 30% през първото тримесечие*

Златото се насочва към най-лошия си месец от август 2018 г., губейки 1,8% от стойността си през март

10:08 | 29.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в петък, подкрепени от ограниченията в производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и американските санкции срещу Ирак и Венецуела, съобщава Ройтерс. Освен това петролните пазари са напът да изпратят първото тримесечие на годината с най-бързия си темп на нарастване на цените от 2009 г.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,40% до 59,54 долара за барел за доставка през май. WTI се очаква да отчете седмичен ръст на цените си за четвърта поред седмица, като за първото тримесечие скокът е с 31%.

Повишението в петък при сорта Брент е с 0,28% до 68,01 долара за барел. До момента ръстът на седмична база достига 1,7%, а за първото тримесечие - 27%.

И за двата вида най-търгувани вида петрол първото тримесечие на 2019 г. е най-доброто им представяне от второто тримесечие на 2009 г., когато WTI и Брент поскъпнаха с по около 40%.

Цените на „черното злато“ бяха подкрепени през по-голямата част от началото на 2019 г.  от усилията на ОПЕК и други страни извън картела, включително Русия, да ограничат доставките с 1,2 млн. барела на ден.

„Намаляването на производството от страна на ОПЕК+ е основната причина за сериозното възстановяване след 38-процентния спад на цените, наблюдаван през последното тримесечие на миналата година“, коментира Оле Хансен от Saxo Bank.

Нарастването на цените за пореден път предизвика американския президент Доналд Тръмп да призове ОПЕК да увеличи производството, за да се понижат цените.

Групата ОПЕК+ ще се срещне през юни, за да обсъди дали да продължи с ограниченията в доставките или да се откаже от намеса на пазара.

Саудитска Арабия показва признаци, че е склонна да продължи да добива по-малко петрол през цялата 2019 г., но от друга страна Русия, която с неохота се присъедини към споразумението показва по-малко желание това да продължи, особено след септември.

Но квотната сделка на ОПЕК+ не е единствената причина за повишаването на цените на „черното злато“ през тази година. Влияние оказват и американските санкции, наложени върху износа на петрол от Иран и Венецуела.
Анализатори обаче изразяват загриженост за бъдещото търсене на петрол на фона на притеснителни сигнали, че световната икономика се насочва към рецесия.

Като се имат предвид ограниченията от страна на ОПЕК от Bank of America заявиха, че очакват цените на петрола да се повишат още в краткосрочен план. Прогнозата за сорта Брент е да достигне средна цена от 74 долара за барел през второто тримесечие на годината.

От инвестиционната банка обаче предупреждават, че има риск от рецесия с наближаването на 2020 г.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,25% в петък до 1292,10 долара за тройунция, насочвайки се към най-лошия си месец от август 2018 г., губейки 1,8% от стойността си. За първото тримесечие на годината обаче ценният метал остава на зелена територия благодарение на политиката на Федералния резерв и опасенията за забавяне на глобалната икономика.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,05% до 97,16 пункта. Доларът остава стабилен спрямо йената на ниво от 110,65 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,31% до 0,7096 долара.

* Информацията е актуална към 9:26 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още