IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва въпреки несигурната перспектива за търсенето*

Прозорецът за ОПЕК+ за увеличаване на производството през август се затваря бързо

09:53 | 13.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Петролът поскъпва, след като цената му спадна за първи път от три дни, докато пазарът оценява перспективите за търсенето на фона на завръщането на Covid-19, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 0,45% до 75,50 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол повишават цената си с 0,43% до 74,43 долара, след като в понеделник се понижиха с 0,6%, оставайки близо до 74 долара за барел.

Делта вариантът на коронавируса се разпространява бързо от Азия до САЩ, което води до нарастване на броя на заразените и подновяване на блокадите. Избухването на новия щам увеличава несигурността, след като миналата седмица ОПЕК+ приключи преговорите за увеличаване на добива от август без споразумение

Според анализатори това, което се случва сега, прилича на началото на годината, когато търсенето се ускори, Европа започна да се възстановява, но избухна здравната криза в Индия, последвана от Югоизточна Азия. 

„В краткосрочен план може би ще видим малко колебание на пазарите, но основната картина едва ли се е променила“, коментира Хауи Лий, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp.

Тази година петролът поскъпна с повече от 50%, тъй като разпространението на ваксините в ключови икономики като САЩ ускори възстановяването от пандемията, въпреки че последните случаи напомниха колко неравномерно е то.
Международната агенция по енергетика ще представи актуализирани данни за пазара по-късно във вторник.

В същото време прозорецът за ОПЕК+ за увеличаване на производството през август се затваря бързо. Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, чийто спор провали сделката, започнаха да блокират обема за клиентите през следващия месец, оставяйки малко възможности за промяна дори ако бъде постигнат напредък в производствените квоти.

Междувременно износът на Китай неочаквано нарасна през юни, което спомогна за укрепване на икономиката на фона на признаци, че възстановяването започва да се забавя. Ръстът се ускори до 32,2% в доларово изражение спрямо година по-рано. Вносът на суров петрол леко спадна на месечна база до около 40 милиона тона.

*Информацията е актуална към 09:20 часа българско време
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още