IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към трета седмица на спад на цената

Мерките срещу Covid в Китай и очакваните промени в паричната политика на САЩ са основни фактори за движенията на пазара

10:08 | 22.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът се насочва към трета седмица на спад на цената, след като засегнатият от блокадите, свързани с коронавируса, Китай натежа на пазара, а Федералният резерв на САЩ сигнализира, че паричната политика ще бъде затегната агресивно, за да се обуздае ускорената инфлация, пише Bloomberg.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate спада до 102 долара за барел тази сутрин, като тази седмица понижението ѝ е с 4%. Най-големият вносител на суров петрол в света наложи серия от блокади, включително в Шанхай, за да се справи с новата вълна на Covid-19. Ограниченията намалиха търсенето на горива и подтикнаха икономистите да свият прогнозите за растеж.

Петрол Петрол

Инвеститорите се подготвят централната банка на САЩ да повиши лихвените проценти бързо. В коментарите си в четвъртък председателят на Фед Джером Пауъл подсказа за значително увеличение на лихвите. Това подкрепи стойността на долара, което направи стоките по-скъпи за притежателите на други валути.  

Петролът остава с над 35% по-скъп през тази година, въпреки неотдавнашната слабост, тъй като последиците от нахлуването на Русия в Украйна продължават да разтърсват пазарите и да възпрепятстват потоците от суров петрол.

Чуват се призиви към Европейския съюз да забрани вноса на руски петрол, което би било в съответствие със стъпките, предприети от САЩ и Обединеното кралство. Подкрепата за цените е свързана и с прекъсванията на доставките от Либия предвид вълната от протести.

„Пазарът е неспокоен“, коментира Гао Мингю, главен енергиен анализатор в SDIC Essence Futures Co. „Китайските мерки заради коронавируса, които ограничават търсенето на дизел и бензин, не са ефективно премахнати, отслабвайки както фючърсите, така и спот пазара“.

Шанхай, основният търговски център на Китай, обеща да засили прилагането на мерки за блокиране, с което разочарова, след като имаше очакванията, че Covid огнището е достигнало пика си. Предвид спада, причинен от случващото се, икономисти, анкетирани от Bloomberg, понижиха прогнозите си за растеж на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Аз шортя :) Не трябва да пада много защото може да предизвика дефлация което е по лошо от инфлация. Освен това твърде надолу и ще стане както през 80-те и разпада на СССР. Не ми се иска в русия да се роди някой нов Ленин... трябва да им се остави шанс да излезнат от ситуацията ... да обявят някаква победа на 9-ти май , да се изтеглят и после със задържаните 300 милиарда да се помогне на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
мхм , по бензиностанциите се забелязва обратна тенденция ... ама то туй е зарад ковида и войната , налЕ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
юрист
преди 2 години
Падай, падай, падай- в режим на свободно падане. Да падне и сорт брент, а уралса да стане 18 долара за барел и пак никой да не иска да го купува...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още