IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишение в предлаганото количество разколеба цените на петрола*

Русия отново не изпълни целта за намаляване на добива си на петрол през миналия месец

10:16 | 21.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола отбелязват леки изменения  в понеделник на фона на постоянните опасения относно глобалните перспективи за икономически растеж и въздействието им върху търсенето на петрол. Колебанието в цените се дължи и на това, че Русия отново не изпълни целта за намаляване на добива си на петрол през миналия месец, съобщава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се повиши с 5 цента, или с 0,08%, до 59,28 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американския лек суров петрол WTI достигнаха 53,71 долара за барел, това е спад от 16 цента или 0,29%.

"Пазарите на суровини продължават да изпитват затруднения на фона на слабите икономически данни", казват от ANX Bank.

Икономическият растеж на Китай се забави до 6% на годишна база през третото тримесечие и така страната отбеляза най-слабия си ръст от повече от 27 години. Все пак 9,4-процентовото годишно увеличение на производителността на рафинериите в Китай за септември сигнализира, че търсенето от страна на най-големия вносител на петрол в света остава силно.

Що се отнася до предлагането, Русия заяви в неделя, че е произвела повече петрол през септември, отколкото е предвидено в глобалната сделка на страните от ОПЕК и техните съюзници. Това се дължало на увеличение на производството на газов кондензат, съпътстващо подготовката на страната за зимния сезон.

Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК), Русия и други производители на петрол (съюз, известен като ОПЕК+) се съгласиха през декември да намалят предлагането с 1,2 милиона барела на ден от началото на тази година.

Но няколко държави изразяват притеснения относно неспособността на Русия да изпълни изцяло споразумението. От друга страна, разговорите между членовете на ОПЕК Кувейт и Саудитска Арабия за рестартиране на производството на петрол от съвместно управлявани находища в неутралната зона между страните засилиха опасенията от нарастване на предлагането.

Заместник-министърът на външните работи на Кувейт заяви в събота, че преговорите са „много положителни“.

От друга страна, цената на златото бележи спад от 0,13% до ниво от 1488,28 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:39 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още