IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли американският суров петрол в следващия актив убежище?

Той е безопасен, сигурен и надежден, но може да послужи за хеджиране, а това е една от причините за високата му цена, коментира анализатор

16:01 | 26.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще се превърне ли американският суров петрол в следващия актив убежище?

Социалнополитическите катаклизми в държави като Ирак, Либия и Венецуела поддържат цената на петрола над 100 долара за барел и подчертават крехката природа на държавите производителки на синьото гориво, пише CNBC.

За сравнение – американските петролни доставки, които ще надхвърлят 9 млн. барела на ден, се увеличават и са много по-сигурни, отколкото са тези на други държави. Едновременно с това шистовия бум в САЩ се превърна в примамка за международния капитал.

Златото, доларът и американските облигации остават основните активи убежища по време на глобални бедствия. Същевременно динамиката на петролния пазар се определя основно от силите на търсенето и предлагането, които добавят „премия за страха“ върху цената на международния сорт Брент и които дърпат надолу цените, когато опасностите преминат.

Все още суровият петрол е дългосрочен актив, който привлича както инвеститорите, така и спекулантите. Същевременно добивът на шисти в САЩ поставя страната на една линия със Саудитска Арабия и Русия като енергийна сила. Мнозина икономисти посочват, че изкопаемите горива не са толкова скъпи, колкото биха могли да бъдат, ако светът бе изправен пред смутни времена.

В свое изследване Barclays отбелязва, че „заради появяването на американския шистов петрол пазарът на петрол вече е малко по-неуязвим към шоковете от страна на предлагането в сравнение с миналото“. Тъй като производството на петрол от страните членки на ОПЕК отслабва, а това на държавите извън ОПЕК – расте, „пазарът не разчита толкова на ОПЕК, за да запълва дупките на предлагането“, гласи анализът на банката. Според някои всичко това може да предостави премия за стабилност към цената на американския петрол.

В такъв случай - прави ли това американския суров петрол актив убежище или само му се поставя такова определение? Ефектът може да е вече налице и може да е само една от причините, поради които цената му е толкова висока.

„Не само че американският петрол е безопасен, сигурен и надежден, но той може да бъде един езотеричен механизъм за хеджиране, а това е една от причините, поради които той е скъп“, коментира стратегът в Global Hunter Securities Ричард Хейстингс. На фона на голямото предлагане „суровият петрол не би трябвало да бъде толкова скъп, но не това е случаят всъщност“.

Хейстингс оспорва твърдението, че намаляващата премия между лекия американски суров петрол и сорта Брент (спредът между които към 25 юли е 6 долара) е проява на това как пазарът може би преоценява суровия петрол с цел да отрази по-стабилните вътрешни доставки. Миналата година цените на фючърсите върху двата вида горива почти се сближиха.

Европейският капацитет за рафиниране намалява, а същевременно износът на горива на САЩ расте. Заради повишените цени на сорта Брент крайните потребители плащат повече от 3 долара на галон на бензиностанцията.

Въпреки това петролът все още догонва ценовите нива от 2011 г., когато вълни от бунтове свалиха правителствата на редица страни от Близкия изток и покачиха цената на West Texas Intermediate над 114 долара за барел, а на сорта Брент – над 125 долара.

Всичко това внушава, че идеята, че американският суров петрол може да бъде убежище при сътресения в чужбина, може би не е чак толкова пресилена, колкото звучи, отбелязва CNBC. Миналата година Goldman Sachs предположи, че суровините бавно се превръщат заместител на златото като безопасно убежище. По това време инвестиционната банка препоръча да се застане късо срещу златото и дълго срещу природния газ основно заради шистовата революция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още