IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SG: Брентът може да поскъпне до над 150 долара заради конфликта в Ирак

Тенденцията обаче вероятно няма да продължи повече от едно тримесечие, посочиха от френската банка

11:00 | 02.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SG: Брентът може да поскъпне до над 150 долара заради конфликта в Ирак

Цената на петрола сорт брент може да нарасне до над 150 долара за барел (112 понастоящем - бел. ред.), ако конфликтът в Ирак засегне производството в южните петролни полета, които снабдяват експортните терминали на Персийския залив. Такова становище изразиха експертите от Societe Generale (SG) в последното си изследване, цитирано от CNBC.

Доставките от Южен Ирак достигат 2,6 млн. барела на ден. Въпреки че едно цялостно блокиране на доставките от страната е оценено от френската банка като "малко вероятно събитие", евентуалните проблеми ще предизвикат координирано освобождаване на стратегическите петролни резерви на страните членки на Международната агенция по енергетика (МАЕ). Това ще отвори позициите към пазара на Саудитска Арабия, която ще доставя повече петрол, за да се смекчи въздействието за световната икономика.

"В този екстремен случай обаче поскъпването над 150 долара няма да продължи много дълго, вероятно не повече от едно тримесечие, а най-вероятно и по-малко", посочва Майкъл Уитнът, глобален ръководител на изследователското звено в Societe Generale.

Според анализа към днешна дата сунитските бунтовници все още нямат военния капацитет, за да прокарат настъплението си на юг и да застрашати стратегическите петролни полета, съдържащи почти три четвърти от резервите на Ирак.

Това отчасти обяснява факта защо цената на брента отстъпи наскоро от близо 10-месечния връх в началото на конфликта. Стойността на един барел вероятно ще отстъпи още през тази седмица според последното проучване на CNBC, като 43% от анкетираните очакват нов спад. През миналата седмица "черното злато" поевтиня с 1,3 на сто, отчитайки най-силното си седмично понижение от март насам.

"По-голямата част от доставките идва от Юга (80 на сто), а кюрдите контролират Северната част (12%)", подчертаха експертите от UBS Доминик Шнайдер и Джовани Стауново. "Тъй като ние вярваме, че ислямистите не са достатъчно силни, за да навлязат в тези области, произвеждащи петрол, доставките от Ирак до голяма степен трябва да останат стабилни", допълниха те.

35 на сто от анкетираните в проучването на CNBC смятат, че конфликтът в Ирак може все пак да продължи да заплашва сигурността на доставките и съответно да оскъпи суровнината. "Изненадите ще се увеличават", коментира лаконично Крис Менис, президент на брокерското дружество New Wave Energy LLC.

Майкъл Уитнът от Societe Generale не изключи риска от атаки от сунитски екстремисти, използващи "неконвенционални" тактики, включително на коли- или камиони-бомби. По думите му такива действия в крайна сметка могат да засегнат доставките в страната с около 500 000 барела на дена, което да израти цената на брента в диапазона 120-125 долара за барел.

Повече за ситуацията в Ирак вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още