IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролните гиганти евакуират служителите си от Ирак

Възходът на бунтовниците ще има големи последици за бъдещето на доставките на петрол от Ирак и петролния баланс в света, според анализатор

19:48 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Петролните гиганти евакуират служителите си от Ирак

Петролните гиганти, включително ВР и Exxon, започнаха да евакуират персонала си от Ирак от вчера заради ислямистите, които разпространяват контрола си върху северните територии на страната, съобщава FT.

Exxon изтегля служителите си от Западна Курна-1 в южната част на страната, а ВР реши да отпрати от страната служителите, които не са необходими за операциите в Румайла – петролно поле, което се намира в близост до Западна Курна-1.

Ханс Нийкамп, председател на Борда на директорите на Royal Dutch Shell в Ирак, съобщи, че компанията също планира да премести персонала си от страната в случай, че ситуацията се влоши. Засега обаче не са евакуирани нейни служители.

Най-големите петролни залежи на Ирак са концентрирани в южната част на страната и са все още отдалечени от бунтовниците от организацията Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИСИЛ или ИСИС). Поне засега износът на петрол от Ирак не е съществено засегнат от конфликта. Най-голямата петролна рафинерия в Ирак – Байджи, обаче спря производството в началото на седмицата и евакуира чуждестранния персонал. Рафинерията също беше завзета от бунтовниците.

Китайските компании също обмислят да изтеглят служителите си от страната. Над 10 хил. китайски работници са заети в различни градове и по различни проекти в Ирак. Засега обаче производството от петролните полета на PetroChina не е засегнато от конфликта.

Действията на големите петролни компании демонстрират как конфликтите в страната са започнали да променят плановете на фирмите, които работят в южните райони. Някои експерти предупреждават, че ако насилието продължава да ескалира, петролните компании, които допринесоха за възраждането на петролната индустрия в Ирак, може да бъдат принудени да преразгледат своето присъствие в страната.

Ед Морс, главен анализатор в Citi, коментира, че възходът на бунтовниците ще има големи последици за бъдещето на доставките на петрол от Ирак и петролния баланс в света.

„Колкото повече се задълбочава разделението, толкова по-трудно ще бъде за Ирак да поддържа производство от 6 млн. барела дневно. Това би имало радикални последици за петролните пазари в момент, в който доставките от друг водещ производител – Либия, са почти прекратени“, подчертава Морс.

Ирак разполага с петите най-големи в света петролни резерви, което привлече западните компании, отбелязва изданието.

Аднан ал-Янаби, който оглавява парламентарната комисия за петрола и газа, заяви пред репортери на пресконференция в Лондон, че заради затварянето на Байджи Ирак ще трябва да внася по над 300 хил. барела петролни продукти дневно – т. е. около 50% от нуждите на страната.

Боевете между правителствените сили и бунтовниците бушуват на няколко фронта. По поречието на река Тигър, на северозапад от столицата Багдад, силите за сигурност се опитват да държат на разстояние ислямистите от град Самара. На запад от столицата продължават битките около град Фалуджа.

Междувременно президентът на автономния регион Кюрдистан Масуд Барзани призова за набирането на доброволци, които да подпомогнат армията за опазването на границите на региона. В кюрдския град Ербил населението е в паника заради потенциален недостиг на гориво и с часове чакат с колите си на бензиностанциите, за да се презапасяват с горива.

Саудитска Арабия междувременно коментира, че Ирак е изправен пред перспективата за пълномащабна гражданска война и предупреди, че външните сили не трябва да се намесват. От изказване на президента на Иран Хасан Руани пък стана ясно, че Техеран не е имал намерение да изпраща подкрепления на правителствените сили в Ирак. Иран обаче предложи помощ в разузнаването срещу ИСИЛ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още