IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическите измерения на пазара на петрол

Рисковете за доставките на черно злато в средносрочен план са значителни, ако ислямските бунтове се разраснат

15:09 | 14.06.14 г. 3
Геополитическите измерения на пазара на петрол

Напрежението в Ирак през тази седмица все още не е оказало сериозен ефект върху износа на петрол на страната, но въпреки това цените на суровината на световните пазари се покачват, пише CNN Money.

Експерти коментират, че ръстът от 4% от 6 юни насам се обяснява със страх, че износът ще бъде засегнат по-късно през годината, точно при пика на световното търсене. Американският лек суров петрол приключи седмицата при нива от почти 107 долара за барел, а сортът брент – над 113 долара.

Джихадистите от Ислямската държава в Ирак и Леванта (ИСИЛ или ИСИС) превзеха в началото на седмицата втория по големина град в Ирак – Мосул, като продължават да напредват към столицата Багдад. Иракското правителство потърси помощ от САЩ и международната общност все още обмисля какви мерки да предприеме. Американският президент Барак Обама изключи обаче варианта за провеждането на сухопътна операция.

Атаките на ислямските бунтовници редовно нарушават износа от северните петролни полета на Ирак, но сега надвисва опасност и за износа от южните. Точно това тласка цените нагоре.

“От сезонна гледна точка приближава периода на върховото потребление. Либия вече е извън линия и това също дава импулс за възходящо движение на цените на петрола в момента”, коментира пред CNN Амрита Сен, главен анализатор в Energy Aspects.

Либийските доставки се сринаха до около 100 хил. барела на ден от 1,4 милиона барела година по-рано, след като бунтовници окупираха петролните полета и по-големите експортни терминали, припомня изданието.

Ирак притежава четвъртите по големина запаси от петрол в света. Страната произвежда по около 3,3 млн. барела дневно, което я прави вторият по големина производител в ОПЕК след Саудитска Арабия. Износът достигаше по около 2,5 млн. петрола на ден през април.

Скок на производството на черно злато в държавите извън ОПЕК, включително и САЩ, и увеличаване на продукцията на Саудитска Арабия, би покрил недостига заради ситуацията в Либия и Северен Ирак, за да помогне на пазарите да се справят с ускореното търсене.

Международната агенция по енергетика прогнозира обаче, че зависимостта от петрола, произвеждан от държавите от ОПЕК, ще се засили тази година. Базираната в Париж организация прогнозира, че очаква световното търсене през втората половина на 2014 г. да нарасне със средно 2 милиона барела на ден повече, отколкото през първото полугодие. Заради това ОПЕК ще трябва да доставя близо 31 млн. барела на ден, или с един милион повече от планираното.

Агенцията прогнозира, че 60% от ръста на производството на суров петрол в държавите от ОПЕК през следващите пет години ще дойдат от Ирак. Това подчертава рисковете за доставките на петрол в средносрочен план, ако бунтовете се разпространят в други части на страната.

“Производственият потенциал на Ирак е огромен, така че страната се изправя пред политически препятствия”, посочва организацията, като подчертава, че реализацията на тръбопровода от Киркук в Ирак до средиземноморското пристанище Джейхан в Турция изглежда много трудно постижима.

Агенцията посочва още, че Саудитска Арабия е единствената, която може да запълни недостига.

Сами по себе си сътресенията в Ирак може да имат и ограничено въздействие, но съвпадат с анексирането на Крим от Русия, продължаващите боеве в Източна Украйна и нестабилността в Либия. Това показва, че има системна и сеизмична геополитическа промяна, коментира Едуард Морс от Citigroup.

Той допълва, че ислямското движение, което сближава Ирак и Сирия, поставя физически предизвикателства пред поддържането на границите, установени преди близо един век.

CNN Money предупреждава и за ръст на цените на газа заради конфликта в Ирак и в случай, че цените на петрола продължат да се покачват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
....ама как така?????.....какви въстания????...какви бунтовници????...нали ги демократизирахме????...лелеееее колко неблагодарни ислямисти бе...хем им подаряваме демокрация ей така, на готово, безплано пък те не дават нефта....това направо е недемократично...неприемливо е ....ай, ай, ай...какви проблеми само се задават с толкова неблагодарни терористи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
Ислямското въстание от Китай до Атлантика и от Средиземно мре до река Конго и Кения в Африка няма как да бъде угасеноМъка ми е за Западаааааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
А сега колко ли ще " пострада" Русия от санкциите на САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още