IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирак поиска военна помощ от САЩ заради ислямските бунтовници

Групировката ISIL (ISIS) напредва към столицата Багдад, след като превзе градовете Мосул и Тикрит в северната част на страната

13:07 | 12.06.14 г.
<p>
	Правителствените военни сили напуснаха постовете си, вместо да влизат в битка с бунтовниците. На снимката: Изгорена правителствена военна техника в Мосул.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Правителствените военни сили напуснаха постовете си, вместо да влизат в битка с бунтовниците. На снимката: Изгорена правителствена военна техника в Мосул. Снимка: Ройтерс

Правителството на Ирак поиска от САЩ военновъздушна помощ за потушаване на избухналото насилие и спиране на напредъка на свързваните с терористичната групировка Ал-Каида бунтовници към столицата Багдад, потвърждават американски официални лица пред NBC.

The Wall Street Journal първи писа, че Ирак е потърсил помощ, след като джихадистите превзеха обширни територии в северната част на страната и напреднаха към столицата. Според източниците на изданието Белият дом обмисля няколко варианта за подкрепа на иракската армия в борбата срещу Ислямска държава Ирак и Леванта (известна и с абревиатурите ISIS и ISIL).

През последните няколко дни бойците на групировката, много от които разполагат с пикапи и са въоръжени с картечници, превзеха втория по големина град в Ирак – Мосул, където плениха и 80 турски граждани, както и град Тикрит – родният град на бившия диктатор Саддам Хюсеин. И двата града са „сърцето“ на иракската петролна индустрия, която е съсредоточена в северната част на страната.

Багдад е поискал и дрони от Вашингтон, които да използва срещу бунтовниците. Властите в САЩ обаче са отказали да предоставят подобна техника на правителството на премиера Нури ал-Малики, който има тесни връзки с Техеран и позволи на Иран да превозва оръжие за режима на Сирия през иракска територия.

Засега източниците на NBC не желаят да обсъждат подробности по възможностите за военна помощ за Ирак.

„Ние няма да влезем в детайлите на нашите дипломатически дискусии, но правителството на Ирак даде да се разбере, че приветства нашата подкрепа в усилията им да се противопоставят на ISIL”, коментира и членът на Съвета за национална сигурност Бернадет Мийхан.

„Ускорихме доставките на военна техника от началото на годината, както и обучението на иракските сили за сигурност, и работим усилено, за да помогнем на Ирак да приложи цялостен подход за противодействие на тази терористична заплаха“, допълва тя.

NBC съобщава също, че вчера американският вицепрезидент Джо Байдън е разговарял по телефона с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Байдън е обещал американска подкрепа след отвличането на персонала на консулството на Турция в Мосул, включително генералния консул и семейството му.

CNN припомня, че обсадата на Мосул започна в понеделник срещу вторник. Досега бунтовниците са освободили около 1 000 затворници. Полицията и военните сили предпочетоха да напуснат постовете си, вместо да влизат в схватка с ислямистите, като изоставиха и оръжията си. По-късно започна да се разпространява и аудио запис по радиата, в който ислямските бунтовници обещават още боеве и в други градове. „Битката още не се е развихрила“, казва се в записа, като се предполага, че гласът е на говорителя на групировката Абу Мохамед ал-Аднани.

Това, което се случва в Ирак, не говори добре за администрацията на премиера ал-Малики и поставя под въпрос контролът му върху страната изобщо. Екстремистите оказват сериозен натиск в желанието си да разширят влиянието си, като установят ислямски халифат в региона.

ISIS започна да прилага Шериата в сирийските градове, които контролира. През последните месеци групировката пое контрола и върху няколко по-малки иракски градове. Според данни на ООН изминалата година е била най-тежка за Ирак от гледна точка на насилието, като при нападения и терористични атаки са били убити над 8 хил. души, повечето от които цивилни. Заради боевете между бунтовниците и правителствените сили пък над половин милион души са били принудени да напуснат домовете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още