IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Ирак продължава да тласка нагоре цената на петрола

Фючърсите върху "черното злато" вече се търгуват за над 106 долара за барел

13:32 | 13.06.14 г. 1
Кризата в Ирак продължава да тласка нагоре цената на петрола

Цената на суровия петрол продължава възхода си в петък след ескалацията на конфликта в Ирак – вторият по големина производител на "черното злато" в света. Трейдърите продължават да се притесняват, че ислямистките екстремисти биха могли да засегнат доставките от северната част на страната, предава WBP Online.

Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпва с 0,29 на сто до 106,84 долара за барел. В четвъртък цената на актива се покачи до 9-месечен връх, нараствайки с 2,32 на сто.

Същевременно европейският сорт брент добавя 0,16 на сто до 112,60 долара за барел след поскъпването от над 3% в предходната сесия.

Анализаторите очакват цените на петрола да продължат да се покачват през следващата седмица, ако ситуацията в Ирак се влоши допълнително. На този етап обаче интервенция на Западните сили, начело със САЩ, в Близкия изток е малко вероятна.

По-рано тази седмица сунитски бунтовници завладяха територии от северната част на страната и се насочиха към Багдад. Армията на Ирак пък изглежда все по-безпомощна и в очакване на военна подкрепа от Вашингтон.

През последните няколко дни бойците на групировката, много от които разполагат с пикапи и са въоръжени с картечници, превзеха втория по големина град в Ирак – Мосул, където плениха и 80 турски граждани, както и Тикрит – родния град на бившия диктатор Саддам Хюсеин. И двата града са "сърцето" на иракската петролна индустрия, която е съсредоточена в северната част на страната.

Въпреки че президентът на САЩ Барак Обама не изключи някакъв вид военна помощ за Ирак, той продължава да отказва намесата на американски войници в конфликта. Според запознати обаче сред възможните варианти са въздушни удари от страна на Щатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
"Вашингтон. Бившият държавен секретар на САЩ и бивш сенатор Хилари Клинтън днес заяви, че е направила грешка като е подкрепила провеждането на военна операция в Ирак.Сгреших, когато гласувах за войната в Ирак, заяви Клинтън в свое интервю за френска медия във връзка с операцията през 2003 година, която доведе до свалянето на режима на Садам Хюсеин."Някой ден и Джон Кери може да изоноде нещо такова я за Либия, я за Сирия, я за Украйна и още тук-там.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още