IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК запази производствения си таван от 30 млн. барела на ден

Очаква се Саудитска Арабия да увеличи производството си, за да се отговори на по-голямото глобално търсене

18:05 | 11.06.14 г.
ОПЕК запази производствения си таван от 30 млн. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която е отговорна за около 40 на сто от световното производство на "черното злато", остави без изменение целевото си производство при 30 млн. барела на ден. Решението бе очаквано от по-голямата част от пазарните експерти, съобщава Bloomberg.

Международната институция потвърди производствения таван за пета поредна среща, съобщи след края на събитието Диезани Алисън-Мадуеке, петролен министър на Нигерия.

Групата прогнозира, че търсенето на суров петрол ще достигне 30,4 млн. барела на ден през следващите шест месеца. За сравнение 12-те страни членки на организацията произведоха 29,6 млн. барела на ден през април.

Въпреки че официалната граница остава непроменена, тежестта ще падне върху Саудитска Арабия, която ще увеличи производството, за да се отговори на по-голямото глобално търсене.

"Очаква се преобръщане", заяви преди представянето на решението Андрей Крюченков, анализатор на VTB Capital в Лондон. "Повечето страни членки е възможно да са доволни от цените с оглед на несигурността около либийските доставки", което кара част от тях да произвеждат повече, допълни той.

В средата на миналия месец Международната агенция по енергетика (МАЕ) препоръча "значително нарастване на производството на ОПЕК", за да може да бъде оправдана прогнозата за търсенето от 30,7 млн. барела на ден през втората половина на годината. Петролните запаси в развитите страни достигнаха 2,620 млрд. барела през април – най-ниското равнище за този месец от 2008 г. насам.

В Либия производството спадна до 10% от предконфликтните равнища заради стачките в експортните терминали. Същевременно обаче Иран е изправен пред прекратяване на международните санкции през юли, които намалиха износа на петрол.

"Не трябва да се притеснявате за нищо, това е най-доброто време за пазара", заяви Али ал-Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. "Всичко е наред, стабилни сме и всеки е щастлив", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още