IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на американските петролни запаси не успя да заличи пазарните притеснения*

Фокусът на редица трейдъри вече е насочен към предстоящата среща на ОПЕК и нейните съюзници, от която могат да последват нови, по-сериозни ценови промени

10:09 | 24.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се понижиха в четвъртък заради слабите перспективи за ръст на търсенето, съобщава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижи с 18 цента, или с 0,29%, до 60.99 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американския лек суров петрол WTI достигнаха 55.66 долара за барел, бележейки спад от 31 цента или 0,55%. p p

По данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ (АЕИ), американските запаси от суров петрол са спаднали с 1,7 милиона барела през седмицата, приключила на 18 октомври. Противно на това анализаторите очакваха ръст на суровинните запаси с 2,2 милиона барела.

Последната обявена информация за нивото на щатските запаси беше в пълен разрез с данните, публикувани от Американския институт за петрол, които показаха ръст на запасите от 4,5 милиона барела.

Някои инвеститори изразиха мнение, че данните на АЕИ, показващи спадът в американските запаси от суров петрол, може да допринесат за увеличение на търсенето на петрол.

От друга страна, перспективите за по-големи съкращения на производството от страна на Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници допринесоха за подобряване на настроенията на инвеститорите относно възможността за повишаване на цените на петрола.

Руският министър на енергетиката Александър Новак обаче заяви в сряда, че все още не са били отправяни официални призиви, от нито една страна, за промяна на сегашната глобална сделка за доставка на петрол.

Представителите на т.нар. ОПЕК+ (ОПЕК и нейните съюзници - бел.ред.) сключиха споразумение през януари, за намаляване на производството на петрол с 1,2 милиона барела на ден до март 2020 г., с основна цел да подкрепят пазара и да повишат цената на ресурса. Сега се планира производителите да се срещнат, за да преразгледат политиката си на двудневно заседание на 5-6 декември.

В същото време цената на златото бележи спад от 0,06% до ниво от 1493,90 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още