Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Волатилна търговия при петрола след последните изненадващи новини в сектора*

Дори и с влезли в сила санкции срещу Иран не се изключва съкращаване на производството от страна на ОПЕК през следващата година

Волатилна търговия при петрола след последните изненадващи новини в сектора*

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията с петрол е волатилна в четвъртък, а котировките трудно намират единна посока, тъй като рекордното производство в САЩ повиши опасенията за връщане на световното свръхпредлагане, а в рамките на ОПЕК се надигат настроения за обсъждане намаляване на производството, обобщава Ройтерс.

Рано сутринта българско време фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през декември поскъпват с 0,28% до 61,84 долара за барел. Повишението при сорта Брент е също с 0,28% до 72,27 долара за барел.

Бенджамин Лу от брокерската компания Phillip Futures в Сингапур смята, че като цяло цените на петрола продължават да са под мечи влияния заради засилването на опасененията, свързани със свръхпредлагане, докато производството расте.

Част от производителите в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), заедно с Русия, решиха през юни да разхлабят производствените ограничения след натиска на американския президент Доналд Тръмп да бъдат намалени цените и да се компенсират спрените доставки от Иран.

Но дори и с влезли в сила санкции срещу Иран не се изключва съкращаване на производството от страна на ОПЕК през следващата година, съобщиха два отделни източника в сряда.

„ОПЕК и Русия биха могли да използват свиването на производството, за да поддържат цена на петрола от около 70 долара за барел“, смята Оле Хансен от Saxo Bank.

Налагането на санкции срещу Иран в началото на седмицата не успя да донесе възходящ тренд на пазара и то дори при положение, че осем страни получиха възможност в период до шест месеца да продължат да купуват петрол от близкоизточната страна.

Притеснения за потенциално свръхпредлагане

Наблюдава се непрекъснато увеличение на производството на суров петрол в САЩ, което достига рекордните 11,6 млн. барела на ден през седмицата, приключваща на 2 ноември по данни на Администрацията за енергийна информация. Това e трикратно увеличение спрямо нивата от преди десет години, а само за 2018 г. ръстът е от 22,2%. Това прави САЩ най-големият световен производител на петрол.

Администрацията за енергийна информация дори очаква производството да достигне 12 млн. барела до средата на 2019 г. благодарение основно на увеличеното производство на шистов петрол. Междувременно запасите от суров петрол в САЩ нараснаха с изненадващите 5,8 млн. барела до 431,79 млн. барела през седмицата, приключваща на 2 ноември. Това е два пъти повече от предварително очакваните.

Запасите от суров петрол отново са над петгодишните си средни нива през октомври.

Производството обаче расте не само в САЩ, но и в много други страни, включително Русия, Саудитска Арабия, Ирак и Бразилия, което връща опасенията за свръхпредлагане, подобно на това, което понижи цените на „черното злато“ между 2014 и 2017 г.

На стоковите пазари златото поевтинява в четвъртък с 0,33% до 1224,70 долара за барел заради лекото засилване на долара в очакване на решението на Федералния резерв по-късно днес. Пазарните участници ще проследят какви ще са сигналите за следващи възможни увеличения на лихвите през декември и през 2019 г. По-високите лихвени проценти в САЩ подкрепят долара и повишават доходността по облигациите, което прави златото по-малко привлекателно за инвестиции.

Доларовият индекс, който проследява силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,05% до 96,21 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,13% до 113,67 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,21% до 0,7291 долара.

* Информацията е актуална към 9:10 часа

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
САЩ няма да удължат гратисния период за купувачите на ирански петрол