IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все още ли ОПЕК диктува случващото се на петролните пазари?

Вътрешните различия убиват картела и той вече не съществува като обединена организация, смята директорът на Роснефт Игор Сечин

19:54 | 10.05.16 г.
<p>
	Игор Сечин<em>. Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Игор Сечин. Снимка: архив Ройтерс

Вътрешните различия убиват ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол), а възможността на картела да влияе на пазарите се е изпарила, заяви директорът на руския петролен гигант Роснефт Игор Сечин за Ройтерс в едни от най-острите си коментари за петролния картел.

Русия, която е сериозно ударена от срива на цената на петрола, си играеше с идеята да си сътрудничи с ОПЕК през последните месеци, докато напрежението между членовете на картела Саудитска Арабия и Иран обаче не провали глобалната сделка за замразяване на добива.

Сечин – един от най-близките съюзници на президента Владимир Путин, бе единственият руски представител, който непрекъснато се противопоставяше на сделката с ОПЕК дори, след като Кремъл ефективно прие плана.

Сега, когато мрачните му прогнози за разговорите с ОПЕК се сбъднаха, Сечин се чувства оправдан и иска да помогне на Русия да избегне подобно унижение в бъдеще, коментира Ройтерс.

„В момента няколко обективни фактора изключват възможността какъвто и да е картел да диктува волята си върху пазара. Колкото до ОПЕК, той практически спря да съществува като обединена организация“, допълва той.

„Компанията (Роснефт) бе скептично настроена от самото начало по отношение на възможността за постигане на някакъв вид общо споразумение с участието на ОПЕК при текущите условия“, заяви Сечин.

„Искам само да ви припомня, че единственият въпрос, с който отговорихме на заинтересованите към нашата позиция бе: „С кого трябва да се договорим и как?“. Развитието на ситуацията очевидно показа, че сме били прави“, допълва руският представител.

Коментарите на Сечин за края на епохата, в която ОПЕК може да влияе на цените, допълват тези на новоизбрания енергиен министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих.

Фалих, който пое поста в събота от ръцете на дълго заемалия позицията Али ал-Наими, през последната година често заявява, че пазарът на петрол трябва да бъде релабансиран чрез ниски цени, а саудитците имат ресурсите да чакат.

Реалният ръководител на Фалих – принц Мохамед бин Салман, който контролира саудитските петролни политики, също сигнализира, че светът се движи към нова епоха, в която търсенето и предлагането, а не ОПЕК ще определят цените.

Сечин призова още Русия да се откаже от надеждите си, че цените ще бъдат определяни от нещо различно от ребалансирането на пазара.

„В момента ключовите фактори, които влияят пазара са финансите, технологиите и регулациите. Можем да видим това при шистовия петрол, който стана мощен инструмент за влияние на глобалния пазар“, каза още Сечин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още