IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширяването на НАТО на Север е все по-близо

ООН обяви разследване след нападението срещу център за задържане, Amnesty критикува както Русия, така и Украйна, за военните им действия

07:13 | 05.08.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Почти пет месеца след началото на руската агресивна война срещу Украйна все по-близо е присъединяването на Швеция и Финландия към западния отбранителен съюз НАТО. Междувременно сраженията в Източна Украйна продължават. И двете страни са критикувани от Amnesty International. 162-рият ден от войната накратко:

Сенатът на САЩ единодушно подкрепя разширяването на НАТО

Сенатът на САЩ ратифицира разширяването на НАТО на север с рядко срещано двупартийно единодушие. 95 сенатори гласуваха в подкрепа на приемането на Швеция и Финландия, а само един беше против. Северните държави от ЕС подадоха молба за приемане след руската инвазия в Украйна. Финландия има най-дългата граница с Русия от всички страни от ЕС - около 1340 км.

Турски резерви срещу присъединяването на северноевропейците

Седем от 30-те страни членки на НАТО все още трябва да се съгласят на разширяването: Унгария, Чешката република, Гърция, Португалия, Словакия, Испания и Турция. Най-голямата несигурност все още е свързана с Турция. Първоначално Анкара беше единствената страна, която блокира началото на процеса, като обоснова тази си позиция с предполагаемата подкрепа на Швеция и Финландия за „терористични организации". След това, в края на юни, трите страни подписаха меморандум за разбирателство, в който бяха разгледани турските резерви. В средата на юли обаче президентът Реджеп Тайип Ердоган отново заплаши да блокира сделката, ако не бъдат изпълнени условията. В петък той възнамерява да се срещне с президента на Русия Владимир Путин в руския морски курорт Сочи. 

Още оръжия за Украйна

Страните от НАТО работят в тясно сътрудничество с оръжейни компании, за да осигурят на Украйна повече оръжия и оборудване за войната срещу Русия в дългосрочен план. „Оказваме голяма подкрепа, но трябва да направим повече и да сме подготвени в дългосрочен план", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Ето защо и сега сме в тесен контакт и работим в тясно сътрудничество с отбранителната индустрия, за да произвеждаме и доставяме повече различни видове боеприпаси, оръжия и оборудване". През последните месеци САЩ и други западни държави започнаха да доставят на Украйна по-модерни конвенционални оръжия. Те включват високомобилни системи за изстрелване на ракети от типа HIMARS, които имат по-голям обсег и прецизност.

ООН обяви разследване след нападението срещу центъра за задържане

По-малко от седмица след опустошителното нападение срещу лагер за военнопленници в Източна Украйна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви, че започва разследване. Организацията на обединените нации е получила искане за това както от Русия, така и от Украйна, заяви Гутериш в Ню Йорк. Десетки украински военнопленници бяха убити при нападението срещу лагера в Оленовка. Москва и Киев се обвиняват взаимно.

Руснаците съобщават за напредък в Източна Украйна

Междувременно руските въоръжени сили съобщиха за напредък в силно оспорваната Донецка област. Заради тежките загуби няколко украински бригади са се изтеглили от позициите си край градовете Соледар, Авдийвка и Бахмут, заяви говорителят на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков в Москва. Твърдението не може да бъде проверено по независим начин. От друга страна, украинският генерален щаб продължава да определя ситуацията около трите малки града като стабилна. „Противникът не успя да се справи с всички гореспоменати участъци и се оттегли", се казва в доклада.

Защитата на места като Бахмут и Соледар е от стратегическо значение: ако те паднат, руските войски ще могат да достигнат до агломерацията около градовете Славянск и Краматорск. Преди войната там живеят повече от половин милион души.

Amnesty критикува войната в Украйна

Организацията за защита на правата на човека Amnesty International обвинява украинската армия, че с военните си действия излага на опасност цивилното население. В доклада се казва, че армията се разполага с бази в жилищни райони, включително училища и болници, или разполага оръжейни системи там. Законът за войната обаче изисква военните обекти да се разполагат възможно най-далеч от граждански обекти. Въпреки това Amnesty критикува и Москва и за "многобройните безразборни удари на руските военни с жертви сред цивилното население". Киев изрази възмущение и отхвърли обвиненията.

Още три товарни кораба за превоз на зърно ще потеглят в петък

Според турския министър на отбраната Хулуси Акар още три кораба, натоварени със зърно, трябва да напуснат украинските пристанища в петък. Освен това разтоварен товарен кораб трябва да бъде проверен в Истанбул и след това да отплава за Украйна. Доставките са част от договореностите между Украйна и Русия за възобновяване на износа на зърно. Турция и ООН посредничат за постигането на компромиса.

ЕС иска да се придържа към алтернативни маршрути за зърно от Украйна

Въпреки възобновяването на износа на зърно през Черно море ЕС иска да се придържа към инициативата си за алтернативни маршрути за превоз на товари. Тъй като ще бъде трудно обемът на износа през черноморските пристанища веднага да се върне на равнището отпреди войната, други транспортни маршрути като железопътния транспорт или вътрешните водни пътища по река Дунав остават от решаващо значение, обясни служител на ЕС.

Най-големи надежди обаче понастоящем се възлагат на ново международно споразумение, което да позволи редовен износ на украински селскостопански продукти през Черно море. По данни на ЕС допреди войната украинските пристанища са обработвали около 90% от износа на зърно и маслодайни култури. Първият кораб, който напусна Одеса в рамките на споразумението по-рано тази седмица, превозваше около 26 000 тона царевица. Очаква се той да пристигне в Ливан в неделя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Ето какво правят ИСТИНСКИТЕ УЧИТЕЛИ - https://offnews.bg/sviat/donosnitcite-ot-8b-klas-osadiha-uchitelka-v-rusia-razkazvala-na-uche-782537.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Успокой топката :) Знаем много добре как молотовката ги заличи през 45-та. В чест на него е кръстен прословутия коктейл :) А руснаците даже и ние ги бихме през ПСВ. Вазов има стихотворение в чест на това. И питанката от Вазов е какво дирят руснаците в България ? И аз да те питам какво дирят руснаците в Украйна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьоо, митьоо, пак плещиш гупости, старче затлъстяло! Турция щяла да излезе от НАТО?? ХАХАХАА, явно нищо не знаеш за турския манталитет! Просто се опитва да го играе като Китай - вижда ви, че сте с изути г.aщи и тя също иска да ви го...извлече икономически дивидент от ситуацията. А за великите постижения на пиянската армия. Как беше-за три дни Киев, за 2 седмици Берлин...а то за половин година до Лисичанск. Ами ако запада даде повече единици техника на Украйна?? Толкова са жалки господарите ти, че вече е смешно. Opки неандерталци алкохолици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Но пък крадците на съдомиялни повърнаха с кръв (има няма 1500-2000 "груз 200") за 3 дена територия колко София-област ... Украинците са загряват само ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
Чиновникът столтенберг е един от основните виновници за тази война. Не могат да разберат тия, че Русия няма да търпи да я притискат. Финландците нз дали осъзнават, че при ескалация на конфликта, те ще са първата държава, заличена от картата. Погледнато по-мащабно, ползата за НАТО от влизането на двете кекави скандинавски държавици е меко казано спорна, при положение, че НАТО очевидно губи Турция - тоест втората по сила армия в състава си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
Зелкич - те така - шахта по шахта - превзеха територия по-голяма от България, бе... Ама иначе важното е, че укpoпските герои смело се евакуират, често пъти и в плен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Чета днес , в мордор празнували превземане на вентилационна шахта на въгледобивна мина ... :))) ... Milbloggers released footage from the reported capture of the Butivka Coal Mine ventilation shaft and on the southern outskirts of Pisky, where they celebrated recapturing small segments of years-long contested territory--but the Defense Ministry has made no statement on the subject ... още 4 HIMARS да доставят на украинците и ще се хвалят рассияните , че са пресекли булевард успешно и без загуби в жива сила и на гръб с перални и съдомиялни машини ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още