Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

5 млн. германци биха искали да работят повече

Едва 3,4% от трудоспособното население на страната са били безработни през май според официалната статистика

5 млн. германци биха искали да работят повече

Мъж минава пред централата на оператора на електропреносна мрежа 50 Hertz в Берлин, Германия, 11 юли 2018 г. 

Снимка: Ройтерс

Броят на германците, които биха искали да работят още  намалява, но въпреки това все още става дума за милиони - най-вече заети на непълно работно време и пенсионери. Те биха искали да се трудят допълнително, отчете днес Федералната  статистическа служба, цитирана от DPA и БТА. 

Още по темата

Почти 5,1 млн. души на възраст от 15 до 74 години са изразили желание да работят повече миналата година. Това е спад спрямо 6,9-те милиона германци, заявили това през предходната година, и е показателно за добрите икономически условия в Германия.

Близо 2,4 млн. от изразилите желание да работят повече са имали работа, но са поискали да работят повече часове. Около 1,6 млн. са били регистрирани като безработни.

Освен това има и "скрит резерв" от 1 млн. души, които не са работели, но не са били и безработни, защото са били пенсионери или временно нетрудоспособни.

На другия край на спектъра 1,4 милиона души са заявили, че работят прекалено напрегнато и биха приели намаление на заплащането срещу по-малко работни часове. Отговорилите по този начин в анкетата са с 20 процента повече спрямо предходната година.

Според Федералната статистическа служба през май тази година 44,7 млн. души са имали работа в Германия, а 1,5 млн. са били безработни, което е 3,4% от трудоспособното население на страната.  

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 7 месеца
първо нема такива, а според стъкмистиката явно това е останало от Германия че треа ранат 70млн. циггани .... :))

Още от Свят
Barclays: Главозамайващата волатилност при петрола скоро ще приключи