Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

ЕК започва секторно проучване на потребителския интернет на нещата

То ще се фокусира върху свързаните с потребителите продукти и услуги, които с могат да бъдат контролирани от разстояние

ЕК започва секторно проучване на потребителския интернет на нещата

Снимка: Pixabay

Европейската комисия започна антитръстово проучване на конкуренцията в сектора на интернет на нещата за свързаните с потребителите продукти и услуги в Европейския съюз.

Секторното проучване ще се съсредоточи върху свързаните с потребителите продукти и услуги, които са свързани към мрежа и могат да бъдат контролирани от разстояние, например чрез гласов асистент или мобилно устройство. Те включват интелигентни домакински уреди и устройства за носене. Знанията за пазара, придобити чрез проучването, ще допринесат за прилагането от страна на Комисията на правото в областта на конкуренцията в този сектор, съобщават от пресцентъра на ЕК.

Очаква се потребителският интернет на нещата да нарасне значително през идните години и да се превърне в нещо обичайно в ежедневието на европейските потребители. 

„Достъпът до големи обеми данни на потребителите изглежда обаче е ключът към успеха в този сектор. Трябва да гарантираме, че участниците на пазара не използват контрола си върху тези данни, за да нарушават конкуренцията или да затворят тези пазари за конкурентите“, заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

Още по темата

Въпреки сравнително ранния етап на развитие на сектора на интернета на нещата за стоки и услуги, свързани с потребителите, в Европейския съюз, съществуват признаци, че определени практики на предприятията могат да нарушат конкуренцията структурно. Те са свързани с ограниченията на достъпа до данни и оперативната съвместимост, както и с определени форми на отдаване на предимство на собствените продукти и практики, свързани с използването на частни стандарти.

Екосистемите на интернета на нещата често се характеризират със силни мрежови ефекти и икономии от мащаба, което може да доведе до бърза поява на господстващи цифрови екосистеми и пазачи на входа и може да породи рискове от доминираща позиция на пазара на един участник. Поради това в рамките на това секторно проучване на конкуренцията Комисията ще събере информация за пазара, за да разбере по-добре естеството, разпространението и въздействието на тези потенциални проблеми в областта на конкуренцията, както и за да ги разгледа в контекста на антитръстовите правила на ЕС.

Секторното проучване ще обхване продукти като устройствата за носене (напр. интелигентни часовници или устройства, проследяващи физическата форма) и свързаните потребителски устройства, които се използват в контекста на интелигентните домове, като например хладилници, перални машини, интелигентни телевизори, интелигентни високоговорители и осветителни системи.

Чрез секторното проучване ще бъде събрана и информация за услугите, налични чрез интелигентните устройства, като услугите за стриминг на музика и видео съдържание, както и за гласовите асистенти, използвани за достъп до тези услуги.

Ако, след като анализира резултатите, Комисията открие конкретни проблеми във връзка с конкуренцията, тя може да започне разследване по конкретни случаи, за да гарантира спазването на правилата на ЕС относно ограничителните търговски практики и злоупотребата с господстващо положение на пазара.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Галъп: Половината световно население е склонно да се ваксинира срещу COVID-19