Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Историк: От разрива между Франция и отбранителния пакт AUKUS ще загуби НАТО

ЕС остава извън играта и все повече спада значението му като геополитически играч на всички нива, посочи доц. Александър Сивилов, координатор на Via Evrasia

Историк: От разрива между Франция и отбранителния пакт AUKUS ще загуби НАТО

Снимка: Bloomberg L.P.

След разрива в отношенията между Франция и страните, сключили общия отбранителен пакт AUKUS - Австралия, Великобритания и САЩ, Париж най-вероятно ще започне да води много по-самостоятелна политика. Ще бъде важно как ще реагират Германия и Европейския съюз в този спор. Много е вероятно НАТО да изчезне като голяма северноатлантическа структура. Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Александър Сивилов, историк, преподавател и координатор на Via Evrasia.

Още по темата

„Създаденият тристранен пакт има за цел да „загради" Китай в Тихия океан, като най-вероятно ще постигне целта си, особено с включването и на Япония, която разполага с голям военен капацитет. С включването на Австралия САЩ засилват своето влияние. От друга страна, Канбера значително ще повиши военните си способности и ще се превърне в лоялен съюзник на Щатите", посочи анализаторът. „Великобритания също засилва своите интереси към Далечния изток и съвсем не е случайно, че пактът е обявен само ден преди Европейският съюз да представи стратегията си за региона“, посочи той.

Сивилов подчерта, че по този начин са унищожили „геополитическия документ, който беше подготвян в Брюксел толкова дълго време“.

„Изведнъж ЕС остава извън играта и все повече спада значението му като геополитически играч на всички нива. В един момент ще се окаже, че европейците сме разменна момента в геополитическите сблъсъци", коментира историкът.

Той напомни, че това не е първият исторически конфликт между Франция и САЩ, като в миналото Париж е прекъсвал военното си участие и е оставал като само политически член в НАТО.

„Сега държавата губи влияние в Тихия океан, където се намират няколко нейни територии, може да се очаква, че тя ще започне да води „по-еманципирана" политика. Същевременно от няколко години САЩ поддържат по-близки отношения със страните от Източна Европа. Причината е, че са по-добри съюзници, заради по-малкия си военен капацитет и по-големия страх от Русия – фактори, които ги държат в „подчинение“, смята Александър Сивилов.

Според него резултатите на изборите в Русия, спечелени от партията на Владимир Путин – „Единна Русия“, не са изненада. Той обаче смята, че може да е налице договорка между САЩ и Русия „взаимно да не се месят във вътрешните си работи", след като Google и Apple свалиха приложението на Алексей Навални за „насочване на гласуването". Резултатите също така са показали, че влиянието на Навални е преекспонирано от западните медии и действително то е много малко.

„В последните години национализмът се е разраснал в Русия, което може да се окаже пречка пред евентуално обединение с Беларус, за каквото се говори от години. Все по-вече високопоставени фигури в Кремъл смятат ръководената от Александър Лукашенко държава за неподходящ съюзник. От своя страна Лукашенко все по-трудно успява да балансира между натиска от Запад за реформи в държавата и силното влияние на Москва“, коментира какви са в момента политическите конфигурации в Източна Европа доц. Сивилов.

Какво произведоха изборите в Русия? Монолитна ли е властта на Путин? Ще се задълбочи ли разривът в Алианса?

Какво каза още историкът ще разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Европейска федерация е повече от нужна... без нея, всички на този континент ше се бееем отзад!
3
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Успех на САЩ и Великобритания със заобграждането на Китай. Според мен няма да е толкова лесно колкото го представя този специалист. Второ, този конфликт е далеч от Европа и за нас е идеално. Ние трябва да се концентрираме върху завършването на европейската армия и укрепване външните граници на съюза. Относно Франция, не за първи път англичани и американци правят сечено на франсетата, но и този път ще се измъкнат. Както беше спрян строежа на Мистралите, така може да бъде и подновен.

Още от Свят
Кадър на деня за 17 октомври