IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марин Льо Пен търси 20 млн. евро за президентската си кампания

Лидерът на Националния фронт във Франция си постави за цел Frexit

18:08 | 27.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Лидерът на Националния фронт във Франция Марин Льо Пен се опитва да набере 20 млн. евро, за да финансира кампаниите си за президентските и парламентарните избори през 2017 г. след фалита на руския кредитор, който я финансираше, съобщи Bloomberg TV, цитирайки финансиста на партията.

„Централната банка на Русия отне през юли лиценза на базираната в Москва Първа чешко-руска банка ООО (FCRB) – основен кредитор на Националния фронт и партията все още не е намерила нов“, заяви Валерад дьо Сен Жюст.

Той каза, че търси международно финансиране в различни страни, включително в Русия, защото френските банки отказват да подкрепят партията.

През август американска инвестиционна банка отпусна на партията 20 млн. долара, но спря сделката в последния момент, съобщи Le Parisien.

FCRB финансира с 9 млн. евро през 2014 г. Националния фронт. Същата година политическият фонд на Льо Пен Cotelec получи още 2 млн. евро кредит от подкрепян от Русия фонд в Кипър, напомни Mediapart.

Сен Жюст каза, че Cotelec е помогнал за финансирането на кампанията за регионалните избори през 2015 г.

„За да финансира кампанията си, Националният фронт търси 12 млн. евро за президентските и 8 млн. евро за парламентарните избори след това“, обяви в. "Фигаро".

Според вестника Марин може да се обърне за помощ дори към баща си – основателя на партията Жан-Мари Льо Пен, държан настрани от партията от август 2015 г.

В интервю за гръцкия вестник Dimokratia преди Коледа Марин Льо Пен призова страните в ЕС да спрат „хегемонията на Брюксел”, а НАТО – да не се меси в Източна Европа. Тя заяви също, че Frexit (излизането на Франция от ЕС) е нейна цел.

„Ако Марин льо Пен спечели, това ще е пълна катастрофа за пазарите. Никой няма интерес да се крие в убежища след изборите. Всички очаквания са за рефлационна политика, която води към растеж. Но ако тя спечели, това ще е краят на еврото", коментира изборите във Франция  през 2017 Ник Гартсайд от JPMorgan Asset Management в интервю за Bloomberg на 23 декември.

Вижте прогнозата му в Bloomberg TV за спреда на френските облигации след изборите

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още