IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-старият кибуц в Израел направи стъпка към капитализма

Жителите на общността вече ще получават собствени заплати и ще плащат данък, осигурявайки минимална заплата на най-бедните

09:12 | 22.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Най-старият кибуц в Израел направи стъпка към капитализма

Основан почти преди един век, най-старият кибуц в Израел се приближи още малко към приватизацията на общите си блага, съобщи ВВС.

Миналата седмица членовете на кибуца Дегания на брега на Галилейско море са гласували едногодишният пробен период, по време на който са имали право да получават собствени заплати за първи път, да стане постоянен.

Преди това членовете на кибуца са обединявали в общ фонд източниците на доходите си и са получавали заплати в зависимост от нуждите и големината на дадено семейство. Отсега нататък жителите на Дегания ще плащат данък доход, осигурявайки минимална заплата за хората с ниски доходи.

"Не можем да живеем изолирано", пояснява Шаи Шошани, председател на ръководния комитет на кибуца. "Трябва да останем свързани с външния свят. Ще продължим да се грижим един за друг, но по различен начин."

Въпреки възраженията гласуването е било подкрепено от 85% от общо 220-мата жители на кибуца. По думите на Тамар Гал-Сараи, 46-годишна майка на две деца, която ръководи началното училище в кибуца, това е единственият начин да се продължи нататък, тъй като някои хора са се възползвали от системата.

Движението на кибуците се смята за една от основите на държавата Израел. Комуните са дали на страната голям брой влиятелни политици и военни лидери. Движението е прословуто със социалистическите си принципи, отлична образователна система и комунален начин на живот.

За последните 20 години обаче много от тези принципи са започнали да се подкопават. През 1985 икономическите мерки, взети с цел ограничаване на хиперинфлацията, довеждат до банкрута на много компании, а кибуците са засегнати сериозно.

"Това отбеляза най-голямата промяна в движението", смята Даниел Гаврон, автор на книгата "Кибуцът: Пробуждане от утопията". Според него днешното поколение ръководители на движението отхвърлят принципа на равенството и се интересуват повече от социалната отговорност.

През последните десетилетия влиянието на кибуца в израелското общество намалява и движението започва да прилага по-капиталистически подход. От близо 270 кибуца в страната само 30 или 40 все още се основават изцяло на социалистически принципи, допълва Гаврон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още