Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Николай Стойков: Растежът е застрашен от деструктивните действия на политиците

Стимулите ще доведат до инфлационен натиск в дългосрочен план, прогнозира управляващият директор на "Аларик Секюритис"

гледано: 4177   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Инфлацията няма да остане нулева на фона на увеличаващите се нива на дълга. Няма как фискалните стимули, достигащи до 10-20% от брутния вътрешен продукт, в дългосрочен план да не доведат до инфлационен натиск или да нямат някакво много деструктивно отражение за системата. Устойчивостта на дълга не е добра. Това е мнението на Николай Стойков, управляващ директор на "Аларик Секюритис", изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

“Инфлацията няма да е нулева, но това не означава, че ръстът ще е жертва. Това, което може да застраши растежа, са деструктивните действия на политиците, поляризирането на обществото”, направи анализ на ситуацията той.

Стойков отбеляза, че за момента няма консенсус сред инвеститорите какво трябва да се направи на пазара - по-дългосрочните изчакват, а някои по-краткосрочните са по-ентусиазирани, виждат много възможности в акциите на добри компании, които се търгуват на изключително ниски нива заради пандемията.

“Пазарът е привлекателен за много хора, трудно е да се каже дали ще е печеливш”, коментира експертът като се базира на интереса на потребителите. Той поясни, че централните банки на света са дали ясна визия къде ще са лихвите през следващите няколко години и спрямо тези лихви всеки друг актив извън пазара на държавните ценни книжа е привлекателен.

По думите му опасността от емитирането на нов дълг е свързана с президентските избори в САЩ, тъй като инвеститорите приемат, че и републиканците, и демократите ще подкрепят един по-агресивен Федерален резерв, което не е сигурно.

Той е категоричен, че идеята една централна банка винаги да изглажда бизнес цикъла не е добра. Анализаторът очаква, че ще има рязко икономическо пропадане и нова глобална депресия.

Той посочи, че поляризацията на обществото на Балканите ще се прояви през есента.

Защо това е така? Колко стабилна е световната финансова система? Ще има ли нови количествени облекчения от Фед? Кое може да застраши икономическия растеж? Има ли конкуренция при водещите валути при емитиране на дълг?
 

Повече за икономическото развитие на света ще разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването “В развитие” вижте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Какво привлича инвеститорите в меме акциите?