Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Новата политика на САЩ ще им разшири кръга от поддръжници и ще затрудни Китай

Балансирано решение за Хонконг няма, смята Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа

Новата политика на САЩ ще им разшири кръга от поддръжници и ще затрудни Китай

Хонконг. Снимка: Bloomberg

Балансирано решение за Хонконг няма, не е възможно да са доволни и двете страни в конфликта – САЩ и Китай. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  изрази Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа.

Още по темата

Той напомни, че тежкият икономически конфликт между Китай и САЩ започна през 2018 г. с въвеждане на санкции и мита от страна на Вашингтон заради начина, по който азиатската страна прави бизнес.

По думите му сега има ново развитие и проблемът се превърна в политически и рефлектира върху Хонконг.

„САЩ предприеха мерки за премахване на специалния статут на Хонконг. В същото време Китай използва Хонконг за своите най-големи проекти, включително и „Пътя на коприната“, а възможностите на азиатската държава се изчерпват“, смята той.

Алекс Нестор посочи, че има две супер сили – комунистическата партия на Китай и демократичните САЩ и е трудно да се намери консенсус между тези две сили.

Той е на мнение, че възможностите на Китай са изчерпани – вече са наложени мита на американски стоки за 135 млрд. долара и вече е достигната границата.

За да подчертае огромното значение на Хонконг за Китай той посочи, че търговският обмен между тях достига 300 млрд. долара.

Алекс Нестор съобщи и за новата американска политика с регулярни срещи между министрите на икономиката и търговията на САЩ, ЕС и Япония. Те се стремят да разширят кръга и да вкарат Австралия, Канада и Южна Корея, които представляват 60% от световната икономика. Той прогнозира, че ако има обединение между тези държави, за Китай ще настъпят трудни времена.

„Основното притеснение в момента е, че Законът за националната сигурност ще отнеме автономията на Хонконг“, коментира вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа.

По отношение на САЩ Алекс Нестор посочи, че страната в момента е във война със себе си по отношение на глобализма и протекционистичната политика на Доналд Тръмп е разклатил доверието на неговите поддръжници най-вече от ЕС.

Какви са отношенията та Китай с ЕС? Какви са нюансите на войната между САЩ и Китай? Има ли лостове Великобритания да защити Хонконг? Кога се очаква възстановяване на световната икономика?

Още по темата за отношенията между САЩ и Китай гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
9
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
усилено се върви към Златния милиард.....все пак не са били конспирации и фантасмагории. Но все пак американците ще продължат да рушат света и на ни натрисат техния начин на брутално глупав живот сведен по плюсканица и потъване в дългове....

Още от Свят
Кой ще събира в бъдеще депозитите на фирмите и населението?