IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК+ ще обмисли по-дълбоки съкращения на добива на срещата във Виена

Планът на картела за свиване на производството ще доведе до баланс на глобалния петролен пазар, смята петролният министър на Ирак Тамир Гадбан

21:56 | 02.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петролният министър на Ирак Тамир Гадбан.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Петролният министър на Ирак Тамир Гадбан. Снимка: Ройтерс

Ирак заяви, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници обмислят по-дълбоки съкращения в производството на петрол, въпреки че, коментарите са предшествани от твърдения на картела, че неговите представители не желаят да предприемат подобни действия, съобщава Bloomberg. 

Редуцирането на добива може да  се задълбочи с още около 400 хил. барела на ден, споделя петролният министър на Ирак Тамир Гадбан пред журналисти в Багдад, добавяйки, че страната е спазила ангажимента си за намаляване на производството през ноември.

„Тази цифра е обсъдена и одобрена от министрите на ОПЕК след внимателни проучвания“, подчертава Гадбан.

По неговите думи съществува и възможност ОПЕК+ да удължи съкращенията в добива, които ще бъдат обаче по-малко от гласуваните в края на 2018 г. 1,2 млн. барела на ден.

„Подобни съкращения ще доведат до стабилност на пазара и ще поддържат нивото на доставките за потребителите“, посочи още Гадбан.

Ирак е разтърсван от вътрешнополитически проблеми. Премиерът Адил Абдул-Махди подаде оставка след двуседмични антиправителствени протести, по време на които бяха ранени над 420 души.

Говорител на парламента заяви, че се очаква президентът на страната Бархам Салех да посочи негов заместник до провеждането на нови избори, с които да се предотврати изпадането на Ирак в по-дълбок политически хаос и да се сложи край на ожесточените демонстрации.

опек опек

Противно на коментарите на Гадбан, ОПЕК и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, сигнализираха, че ще се придържат към съществуващите съкращения на продукцията. Дори при липса на необходимост от по-сериозно свиване на добива, данните за търсенето и предлагането на картела предполагат, че ОПЕК най-малкото ще удължи периода след неговото изтичане през март 2020 г.

През последните седмици генералният секретар на картела Мохамед Баркиндо изрази своя оптимизъм по отношение на петролните пазари, посочвайки, че перспективите за 2020 г. вече изглеждат по-светли, а всяка слабост в началото на годината ще бъде мимолетна.

Цените на петрола се задържаха около 60 долара за барел през по-голяма част от годината въпреки прекъсванията на доставките заради атаката с дронове срещу съоръжения на саудитската държавна петролна компания Aramco през септември и замърсените доставки от Русия.

В същото време банките предупредиха, че цената на петрола може да падне под 50 долара за барел без наличието на по-дълбоки съкращения в добива.

Очаква се коментарите на Гадбан да бъдат посрещнати със скептицизъм от страна на пазарните анализатори, тъй като Ирак до голяма степен е изпълнила своите задължения по договора за свиване на добива и вече е увеличила производството.

Само един от общо 35 анализатори и трейдъри в проучване на Bloomberg очаква, че представителите на ОПЕК+ ще се споразумеят за допълнително свиване на производството.

По-голяма чат от тези анализатори смятат, че групата, която сви производството с 1,2 млн. барела на ден тази година, ще реши да удължи периода на съкращения до средата на 2020 г.

Русия, която е един от основните архитекти на сделката, продължава да не успява да изпълни напълно своите ангажименти относно съкращенията на производството, като руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в петък, че има логика във взимането на решение за удължаване или задълбочаване на съкращенията от страна на ОПЕК+ с приближаването на март 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още