IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Procter and Gamble иска да купи Gillette за 57 млрд. долара

10:28 | 28.01.05 г.
Автор - снимка
Създател
Procter and Gamble иска да купи Gillette за 57 млрд. долара
Американският гигант за козметични стоки Procter and Gamble обяви в четвъртък намерението си да закупи производителя на самобръсначки и батерии Gillette за около 57 млрд. долара. Целта е да бъде създадена най-голямата световна компания в сектора.

Procter and Gamble в момента е лидер на американския пазар за потребителски стоки, като най-популярните му продукти са бебешките пелени Pampers, прахът за пране Tide, пастата за зъби Crest и др. След планираното сливане с Gillette компанията ще постигне една от основните си цели – да изпревари по пазарен дял англо-холандския гигант Unilever (производител на сапуните и сериите за коса Dove, на студения чай Lipton и сладоледите Heart, дезодорантите Rexona и Axe).

Според рамките на изготвения договор, който в момента е предмет на обсъждания, Procter and Gamble смята да осъществи транзакцията, предлагайки 0,975 свои акции за всяка акция на Gillette, което представлява премия от 18% спрямо цената на затваряне на книжата на компанията в четвъртък.

Очаква се закупуването да бъде финализирано през есента на 2005 г., когато най-вероятно ще бъде получено разрешение за операцията от властите за защита на конкуренцията в страната, уточняват от Procter and Gamble в съобщението си до медиите.

След сливането се планира да бъдат съкратени около 6 000 работни места, или около 4% от всички служители на двете компании.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още