Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Проф. Динко Динков: Русия и САЩ намериха начин да успокоят света

САЩ са загрижени от възхода на Китай и не искат най-вече военно-политическо сближаване с Русия, коментира преподавателят в катедра „Международни отношения“ в УНСС

гледано: 2082   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Мисля, че имаше прекалено повишени очаквания за срещата Джо Байдън – Владимир Путин. Впечатли ме това, че все пак тя се случи. Без съмнение САЩ и Русия играят особена роля в развитието на международните отношения, а състоянието на техните отношения са индикатор и за общото състояние на света. Впечатли ме също и това, че за пореден път САЩ и Русия демонстрираха отговорност по отношение на проблемите в света и както подобава, намериха начин да го успокоят. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Динко Динков, преподавател в катедра „Международни отношения“ към УНСС.
Още по темата

По думите му съперничеството между САЩ и Русия е неизбежно, но все пак двете страни са показали съзнание, че биха могли да съдействат за намаляване на рисковете пред международната сигурност.

„Мисля, че най-важният аспект е военностратегически, що се отнася до отношенията между тези две суперядрени държави. Те имат нужда от нови правила, които отразяват настъпилите промени в света“, посочи проф. Динков.

Според него двете страни от самото начало залагат на това да се срещнат, да се опознаят, да споделят вижданията си и всеки да направи преценка дали може да се довери на другия.

По мнението на експерта на срещата се долавя позитивният тон и от двете страни, както и, че те се отнасят с по-голямо уважение една към друга.

„Първата договореност е да се върнат посланиците на двете страни в своите посолства, тоест да се възстанови на най-високо равнище дипломатическият канал“, посочи проф. Динков.

Той напомни, че двамата лидери са говорили и за недосегаемостта на част от критичната инфраструктура от хакерски атаки.

Проф. Динков смята, че САЩ демонстрира много сериозно отношение към глобалните проблеми. С тези жестове те се опитват до някаква степен да се отворят към Русия, а не да я смачкат.

„Мисля, че това се дължи на голямата загриженост на САЩ от възхода на Китай. Смятам, че те демонстрират тези усилия, за да не допуснат голямо сближаване, най-вече военно-политическо между Китай и Русия“, смята експертът.

По време на срещата Байдън е подарил на Путин специално изработени тъмни пилотски очила.

Проф. Динков коментира, че това вероятно е знак и покана двамата лидери да гледат в една посока, що се отнася до бъдещето на света.

Защо Байдън и Путин прехвърлиха решения на проблемите на експертите? Как ще се развият дипломатическите отношения между САЩ и Русия? Защо Байдън промени позицията си преди срещата на Г-7 към „Северен поток 2“? Каква ще е реакцията от руска страна на намеците за нарушаване на човешките права в случая с Навални?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Универсалният базов доход засяга кариерните перспективи пред младите